Απώλειες σχεδόν 15% σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα, κινούμενο σε νέο χαμηλό έτους, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 6,76%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής παράλυσης, ειδικά στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες αν το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο δείξει ότι δεν είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η ΕΚΤ αμφισβητεί τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, αν και οι τραπεζίτες θεωρούσαν ως πιθανότερο ενδεχόμενο να προσμετρηθεί στα stress tests μέρος μόνο του οφέλους από τη σχετική ρύθμιση.

Η ΕΚΤ ανησυχεί πάντως ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία εκθέτουν τους φορολογουμένους στις χώρες αυτές σε κινδύνους στην περίπτωση που οι τράπεζες βρεθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους τα επόμενα χρόνια.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη δημοσιοποίηση των τραπεζικών stress tests μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, οπότε η ΕΚΤ αναλαμβάνει την επιτήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για να συνεχίσουν την επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Οι αιτίες

Συνολικά, όπως επισημαίνει Το Βήμα, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι ελληνικοί τίτλοι εκτιμάται ότι είναι απόρροια των εξής παραμέτρων:
1. Πολιτικές εξελίξεις: Για τους ξένους επενδυτές ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα είναι να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας, που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην οικονοµία και να πλήξει την επενδυτική ψυχολογία, καθιστώντας δυσχερή τη θέση των παραδοσιακών πολιτικών σχηµατισµών της χώρας.

Φοβούνται επίσης πως τυχόν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε µια κυβέρνηση συνασπισµού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τον βαθµό αντιπαράθεσης της χώρας µε τους επίσηµους δανειστές, ενώ μία πρόωρη έξοδος από το πρόγραµµα διάσωσης επίσης υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει ένα παρόµοιο αποτέλεσµα, σε µια στιγµή που η χώρα χρειάζεται τις εισροές των ξένων κεφαλαίων για να στηρίξει την οικονοµική ανάκαµψη.

2. Η στάση των ξένων: Οι ξένοι επενδυτές διατηρούν µειωµένες θέσεις κατά 40%-50% σε σχέση µε τους δείκτες αναφοράς στους ελληνικούς τίτλους και δείχνουν έτοιµοι να προχωρήσουν ακόμη και σε βίαιες κινήσεις, ανάλογα µε τη µορφή που θα πάρουν οι εξελίξεις. Οπως εκτιµάται, οι τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο απλώς µεταθέτουν την εκλογική αναµέτρηση για αργότερα, καθώς «πολιτικά η κυβέρνηση παίρνει µια ανάσα, αλλά η περίοδος θεωρείται προεκλογική». Η Citigroup π.χ. συστήνει μειωμένες θέσεις (underweight) στην ελληνική αγορά στη νέα έκθεση στρατηγικής της.

3. Διεθνές επενδυτικό κλίμα: Το διεθνές sell off (ξεπούλημα) των τελευταίων εβδομάδων αποδόθηκε μερικώς στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις όπως αποτυπώνονται στους φόβους των αγορών πως οι οικονομίες χάνουν το στοίχημα την ανάπτυξης, μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ώρα που ο αποπληθωρισμός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επίμονος.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για λάθη στη νομισματική πολιτική ορισμένων κεντρικών τραπεζών, ενώ και η ενίσχυση του δολαρίου απαιτεί αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στους δολαριακούς επενδυτές.

Η Deutsche Bank εκτιμά επίσης πως οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και τα πολύ υψηλά εμπορικά πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ στο 0,95 ως προς το δολάριο ως το 2017, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τις διεθνείς ροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, ορισμένοι έκαναν λόγο για τις επιπτώσεις που μπορούν να προέλθουν από όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων, την πτώση των εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την απειλή του ιού Εμπολα, ενώ η λίστα με τις πιθανές αιτίες για το sell off συνεχίζεται με αρκετά πιθανά και απίθανα σενάρια.

Για τη Morgan Stanley πάντως ο πραγματικός λόγος είναι πιο απλός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς οι επενδυτές που σημειώνουν εφέτος υψηλές αποδόσεις τρέχουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Αυτό σημαίνει πως ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια ίσως αρχίσουν (αν δεν άρχισαν ήδη) να παίρνουν και πάλι σημαντικές θέσεις και στις ελληνικές μετοχές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook