Υλικά 

• 100 γρ. κολοκύθια (περασμένα στο χοντρό τρίφτη)
• 200 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 100 γρ. πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 100 γρ. πράσα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 100 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
• 1 λίτρο, χειροποίητο ζωμό κοτόπουλο ή νερό
• 80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα Κρήτης
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

για την πομάδα μαϊντανού
• 100 γρ. φύλλα μαϊντανού
• 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
• 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα
• 1 κ. σούπας καρύδι ψίχα
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά (εκτός το τριμμένο κολοκύθι) για 3-4 λεπτά με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου. Σβήνουμε με το ζωμό και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την πομάδα μαϊντανού ως εξής: Σε γουδί, βάζουμε τα σκόρδα, μια πρέζα αλάτι και με το γουδοχέρι τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε το καρύδι, την γραβιέρα και σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν μια πηχτή αλοιφή. Δοκιμάζουμε και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Σε τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το τριμμένο κολοκύθι μέχρι να γυαλίσει. Ανακατεύουμε με την πομάδα μαϊντανού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με το μίγμα πομάδας, κολοκυθιού και τελειώνουμε με την τριμμένη γραβιέρα.