Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Εντός του Οκτωβρίου – προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ

Ειδικά για τις ηλικίες 18 έως 24 που μαστίζονται από υψηλά και επίμονα ποσοστά ανεργίας, σχεδιάζονται 2 επιπλέον προγράμματα: α) το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών», με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ € και β) Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ €.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Προκηρύσσεται η δράση για τη «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)», που αναμένεται να ωφελήσει 12.000 νέους και υφιστάμενους κοινωνικούς επιχειρηματίες με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook