Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τις εργασίες της Παρασκευής θα παρακολουθήσει από τα θεωρεία της Βουλής και ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 πρωί με πρώτο ομιλητή τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα Πολιτισμό και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στο 2% της κρατικής χρηματοδότησης.

Το έργο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια και έχει παρουσιάσει ένα εφικτό σχεδιασμό».

«Με πολλές θυσίες ο κύκλος του μνημονίου κλείνει» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μετά από πολλές παλινωδίες συμφώνησε με τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών.

«Πρέπει να σταματήσουν να λυμαίνονται οι λίγοι τον κόπο των πολλών» τόνισε.

«Η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα του έλεγχο των συμβάσεων στους Δήμους, λέγοντας πως όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση δεν πράττουν σωστά. «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» είπε ο κ. Ντινόπουλος.

Παράλληλα επέκρινε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την απόφασή της να παγώσει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να αξιολογείται καθημερινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει αξιολόγηση». «Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται το άλλοθι των απολύσεων για να μην γίνεται αξιολόγηση» σημείωσε.

«Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση θα είναι πιο δυνατή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άλμα στο κενό, εμείς χτίζουμε γέφυρες για να περάσουμε απέναντι» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ζέττα Μακρή.

«Όχι» από τον Σπ.Λυκούδη

«Θα ψηφίσω 'όχι' στην πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία» ξεκαθάρισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ζητώντας παράλληλα «νέα συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Ο κ. Λυκούδης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μετά μνημονίου εποχή, καθώς «δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».

«Οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως «στη μεταβατική αυτή φάση χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μία νέα συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και είναι εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού της».

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη η κυβέρνηση «επιδιώκει κυρίως να αμβλύνει την έντονη αμφισβήτηση που έχουν οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων από τους βουλευτές τους και να πάρει μια ανάσα μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»

«Παρών» από τον Γ.Νταβρή

Την πρόθεσή του να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής. «Μέχρι να λεχθούν αλήθειες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» είπε, σημειώνοντας:

«Δεν έχει σημασία ποιος κάθεται στο πηδάλιο. Σημασία έχει η επόμενη πτήση να έχει προοπτική. Ούτε η ΝΔ ούτε ο κ. Τσίπρας μπορούν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα της χώρας».

Την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης κατήγγειλε ότι αρκεί ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Δραγασάκη να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα κάλεσε τον Γιάννη Δραγασάκη και ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει από τη συζήτηση, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή και προσβολή της Βουλής», υποστηρίζοντας ότι «είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που στα τελευταία 150 χρόνια αποφεύγει τη Βουλή και μιλά περισσότερο στο Εντευκτήριο παρά στην αίθουσα».

in.gr