Δικαιώθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης στις ενστάσεις που είχε σε ότι αφορά στην κατανομή των εδρών στο νέο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του κ.Λαμπρινού είχε την άποψη πως έπρεπε να λάβει 12 έδρες έναντι 8 του συνδυασμού του κ.Μαλανδράκη. Όμως ο δεύτερος ισχυριζόταν πως η κατανομή των εδρών έπρεπε να είναι 11 έναντι 9.  Αυτη είναι και η άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ.
Όμως, ενώ αναμενόταν η γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εκδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την εφορευτική επιτροπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το μεσημέρι, μόλις παραλήφθηκε η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, διεκόπη η συνεδρίαση της εφορευτικής από τους εκπροσώπους του συνδυασμού του Β.Λαμπρινού, για αύριο Παρασκευή.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Μαλανδράκης δήλωσε στο Flashnews.gr: «Κατά την ολοκλήρωση της διαλογής των ψηφοδελτίων και επειδή υπήρχε ένα θέμα με την κατανομή των εδρών στον συνδυασμό του κ.Λαμπρινού και στον συνδυασμό τον δικό μας, συμφωνήσαμε ο κ.Λαμπρινός και εγώ, η εφορευτική να στείλει ερώτημα στην νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ για να γνωμοδοτήσει στην κατανομή των εδρών. Απ’ όσο γνωρίζω σήμερα ήρθε η απάντηση και περιμένουμε από την εφορευτική επιτροπή να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα»
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, στην 12η θέση του ψηφοδελτίου του κ.Λαμπρινού βρίσκεται ο κ.Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος – σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ – δεν εκλέγεται.
Πάντως , μετά και την σχετική γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την νομική υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
Συνδυασμός Βασίλη Λαμπρινού: 67 ψήφοι – 11 έδρες

Συνδυασμός Γιάννη Μαλανδράκη: 50 ψήφοι – 9 έδρες

Συνδυασμός Ηλία Λυγερού: 6 ψήφοι – 1 έδρα

Μανώλης Συντυχάκης: 2 ψήφοι – καμία έδρα

Δηλώσεις στο Flashnews.gr των Λαμπρινού – Μαλανδράκη

«Εμείς το αναμέναμε» είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΕΔ Κρήτης , ενώ συμπλήρωσε:

«Η νίκη μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Δηλαδή να ενισχύσουμε όλοι μαζ και να εξαπλώσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο τον συγκρητισμό»

Ερωτώμενος για το πώς «βλέπει» να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των Δήμων της Κρήτης, μέσα από την ΠΕΔ απάντησε:

«Θα βάλουμε τα προβλήματα και θα τα ιεραρχήσουμε όλοι μαζί, ενωτικά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε:

« Ο συνδυασμός μας είχε ανταπόκριση καθώς παρουσίασε προγραμματικές θέσεις πάνω σε συγκεκριμένες στοχεύσεις για την αυτοδιοίκηση και στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ. Μην ξεχνάμε ότι τα όργανα αυτά θα έχουν θητεία για την επόμενη πενταετία στην διάρκεια της οποίας μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της Βουλής και της κυβέρνησης. Έτσι τα όργανα διοίκησης στην ΠΕΔ Κρήτης και την ΚΕΔΕ θα πρέπει να έχουν σαφείς στόχους και οράματα. Εμείς τα είχαμε και τα καταθέσαμε.»

Ερωτώμενος για το που αποδίδει το ότι ο συνδυασμός δεν αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, απάντησε:

«Η πρότασή μας ήταν περιφερειακή με δήμαρχους και δημοτικούς συμβούλους από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Εάν σκεφτείτε ότι οι τρείς πρωτεύουσες νομών, οι δήμαρχοι των οποίων ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του κ.Λαμπρινού, είχαν 35 εκλέκτορες από τους 125, αντιλαμνάνεσθαι ότι υπήρχε μια συμφωνία, με την έννοια, των αστικών πόλεων.
Θεωρώ ότι και η κάθοδος την τελευταία στιγμή του ψηφοδελτίου του κ.Λυγερού, που είναι δημοτικός σύμβουλος στο Ηράκλειο με ότι αυτό σηματοδοτεί, συγχρόνως με τις υποψηφιότητες που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή από το νομό Χανίων στο ψηφοδέλτιο του κ.Λαμπρινού, ήταν κινήσεις που έγιναν με μια συγκεκριμένη στόχευση. Να αποδυναμώσουν το ρεύμα νίκης που είχε ένας συνδυασμός με προγραμματικές θέσεις.
Δεν ισχύει αυτό που έγραψε ένας δημοτικός σύμβουλος του Ηρακλείου, πως εφόσον τα Χανιά και το Ηράκλειο τα βρήκαν, είναι τα 3/5 του πληθυσμού, άρα ο συγκρητισμός επετεύχθη. Τι συγκρητισμός είναι αυτός; Kορυφής;»

Σε ότι αφορά στο τι θα γίνει από δω και στο εξής στο νέο ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης ο κ.Μαλανδράκης ήταν σαφής: 

«Εμείς θα πορευθούμε στο ΔΣ της ΠΕΔ σύμφωνα με αυτά που έχουμε καταθέσει και δηλώσει, θα συνεργαστούμε φυσικά προκειμένου να πετύχουμε από κοινού το ποθητό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο προκειμένου η πορεία και της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ να είναι στην κατεύθυνση η οποία είναι επιθυμητή για όλους.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook