Η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών της ομάδας “Visegrad” -της Σλοβακικής Δημοκρατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας- με την Ελλάδα, καθώς και η ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 09/10/2014, μεταξύ του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, και των εκπροσώπων των πρεσβειών των εν λόγω χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους ξένους διπλωμάτες για την επιλογή της Κρήτης ως τόπο πραγματοποίησης των συναντήσεων, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασιών με παραγωγικούς φορείς των Χανίων και την ενίσχυση των εμπορικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών. “Βασικός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης και η δημιουργία στέρεων βάσεων για το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε ότι για τη δημοτική αρχή είναι πολύ σημαντική η προώθηση των εργαλείων εκείνων, όπως οι επιχειρηματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις προοπτικές για την ανάπτυξη εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Peter Michalco, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το διάστημα της ομάδας “Visegrad”. O κ. Michalco γνωστοποίησε ότι ο πληθυσμός και των τεσσάρων χωρών συνολικά προσεγγίζει τα 68 εκατομμύρια, κάνοντας λόγο για δυναμική αγορά στο πλαίσιο της Ε.Ε, με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και ενδιαφέρον συνεργασίας με επιχειρήσεις της Κρήτης. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε και στο αυξητικό ποσοστό, που παρουσιάζει το τουριστικό ρεύμα των συγκεκριμένων χωρών προς την Κρήτη, ενώ χαρακτήρισε την προσφορά των χωρών συμπληρωματική προς την ελληνική οικονομία.

Η Πρέσβης της Ουγγαρίας, Eszter Sandorfi, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση της συνεργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στους πολιτιστικούς δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κρήτη και τα Χανιά.

Την αντιπροσωπεία των χωρών αποτελούσαν οι: Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Mr. Peter Michalco, η αναπληρωτής αρχηγός αποστολής και εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Mrs. Miriam Rafajova, η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, Mrs. Eszter Sándorfi, ο εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Mr. Zoltán Szabó, ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής και εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Mr. Milos Kucera, η ειδικός προώθησης εμπορίου Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Mrs. Jitka Gadzuras, ο επικεφαλής του Τμήματος Εμπορίου και προώθησης επενδύσεων της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Mr. Mirosław Gojdź. Επίσης στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Επίτιμο Πρόξενοι της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Σταύρος Πατεράκης, της Ουγγαρίας, Κων/νος Κωνσταντινίδης και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μαρία Νυσταζάκη.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Πρεσβειών και του Δημάρχου Χανίων ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook