Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά και το οικολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στο Φοινικόδασος Πρέβελη, τίθενται σε εφαρμογή τα πολυσυζητημένα μέτρα προστασίας σε ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Το ζήτημα της φύλαξης του φοινικοδάσους και η αποφυγή κάθε είδους δραστηριότητας στην περιοχή είναι τα δυο πιο κυρίαρχα ζητήματα στα οποία καλούνται να δώσουν λύση ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, το Δασαρχείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δασοφύλακας επιτηρεί καθημερινά τη λίμνη του Πρέβελη, ενώ ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, των δυο έως τριών ατόμων, που βρίσκονται σε ετοιμότητα να επέμβουν. Το ζήτημα της φύλαξης, πάντως, η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου επιθυμεί να το αντιμετωπίσει συνολικά. Με αίτημα προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζητά να εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου αυτό το δικαίωμα στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Πιπεράκη, ανεξάρτητα από την παρουσία δασοφύλακα, ο στόχος είναι να υπάρξει 24ωρη φύλαξη στο φοινικόδασος, από εργαζόμενους του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο κ. Αθανάσιος Καρούντζος δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα εκχώρησης της φύλαξης του φοινικοδάσους στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, όμως αυτό αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας στον κ. Πιπεράκη, στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Κρήτης.

Ένα ακόμα μέτρο που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί αυστηρά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Πιπεράκη, είναι η απαγόρευση τοποθέτησης καθισμάτων και ομπρελών στη λίμνη του Πρέβελη, όπως και η απαγόρευση προσέγγισης της περιοχής από θαλάσσια ποδήλατα. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για διπλανές παραλίες, μετά από απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Βασιλείου σε προηγούμενη συνεδρίασή της.

Παράλληλα, τα καμένα κλαδιά από τους φοίνικες που έχουν μείνει εδώ και δέκα μήνες στο χώρο, για να...θυμίζουν ίσως την καταστροφή που συντελέστηκε, πρόκειται να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες.

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Πρωτοβουλίες φύλαξης και προστασίας του φοινικόδασους Πρέβελη

• Την παραχώρηση της ευθύνης 24ωρης φύλαξης ζητά ο Δήμος Αγ. Βασιλείου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης • Απαγορεύτηκε η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων και η προσέγγιση θαλάσσιων ποδηλάτων στη λίμνη

Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά και το οικολογικό έγκλημα που  συντελέστηκε στο Φοινικόδασος Πρέβελη, τίθενται σε εφαρμογή τα πολυσυζητημένα μέτρα προστασίας σε ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας.

Το ζήτημα της φύλαξης του φοινικόδασους και η αποφυγή κάθε είδους δραστηριότητας στην περιοχή είναι τα δυο πιο κυρίαρχα ζητήματα στα οποία καλούνται να δώσουν λύση ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, το Δασαρχείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τον τελευταίο καιρό, δασοφύλακας επιτηρεί καθημερινά τη λίμνη του Πρέβελη, ενώ ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, των δυο έως τριών ατόμων, που βρίσκονται σε ετοιμότητα να επέμβουν. Στις εθελοντικές ομάδες θα παραχωρηθούν φορητές συσκευές ασυρμάτων προς διευκόλυνση της μεταξύ τους επικοινωνίας, ενώ η παρουσία τους στην περιοχή θα είναι πιο συχνή όταν οι αρμόδιοι κρίνουν πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Το ζήτημα της φύλαξης, πάντως, η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου επιθυμεί να το αντιμετωπίσει συνολικά. Με αίτημα προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζητά να εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου αυτό το δικαίωμα στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Πιπεράκη, ανεξάρτητα από την παρουσία δασοφύλακα, ο στόχος είναι να υπάρξει εικοσιτετράωρη φύλαξη στο φοινικόδασος από εργαζόμενους του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο κ. Αθανάσιος Καρούντζος δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα εκχώρησης της φύλαξης του φοινικόδασους στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, όμως αυτό αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας στον κ. Πιπεράκη, στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ένα ακόμα μέτρο που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί αυστηρά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Πιπεράκη, είναι η απαγόρευση τοποθέτησης καθισμάτων και ομπρελών στη λίμνη του Πρέβελη, όπως και η απαγόρευση προσέγγισης της περιοχής από θαλάσσια ποδήλατα. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για διπλανές παραλίες, μετά από απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Βασιλείου σε προηγούμενη συνεδρίασή της.

Παράλληλα, τα καμένα κλαδιά από τους φοίνικες που έχουν μείνει εδώ και δέκα μήνες στο χώρο, για να...θυμίζουν ίσως την καταστροφή που συντελέστηκε, πρόκειται να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι μέτρα μπορούν να ληφθούν σήμερα, ούτε αύριο, ούτε μετά από ένα χρόνο. Βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι και πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις. Ήδη έχουν ληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες και γίνονται σημαντικά πράγματα προς την κατεύθυνση της προστασίας και της φύλαξης του φοινικόδασους. Απ’ ό,τι φαίνεται έπρεπε να ανάψει το φυτίλι για να ενεργοποιηθεί η κρατική μηχανή» αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γ. Πιπεράκης, ο οποίος στη χθεσινή σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο εξέφρασε τους προβληματισμούς του και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του δάσους.

Το φοινικόδασος Πρέβελη βρίσκεται μέσα στις πέντε πιο ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης, μαζί με τον Εθνικό Δρυμό «Σαμαριά», το Σελάκανο, το φοινικόδασος Βάι και το δάσος Ρούβα, και όπως επεσήμανε ο κ. Καρούντζος: «Το δάσος τουΠρέβελη είναι σε μια πολύ καλή διαδικασία γιατί έχειφροντίσει κυρίως η φύση από μόνη της. Αυτό, όμως, που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να το προφυλάξουμε καλύτερα φέτος και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στην περιοχή. Θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου που συμμετέχει στη σύσκεψη, διότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Η Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να συνεργάζεται στη διαδικασία της πρόληψης».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις πέντε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ο κ. Καρούντζος τόνισε: «Εξειδικεύουμε μια διαδικασία που είναι απόρροια της σύσκεψης που προηγήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα. Τότε αναφερθήκαμε στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τοφαράγγι της Σαμαριάς, τον Πρέβελη, το Σελάκανο, το φοινικόδασος Βάι και για το δάσος του Ρούβα, οι οποίες είναι περιοχές πρώτης προτεραιότητας, όσον αφορά την πρόληψη και την επιτήρησή τους.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος γι’ αυτές τις περιοχές, γιατί μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα για διάφορους λόγους και θέλουμε να τις προστατέψουμε. Επιπλέον χρήματα δεν υπάρχουν, μπορούμε όμως με διάφορους άλλους τρόπους να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.Με τον εθελοντισμό, την καλύτερη στελέχωση μέσω της μεταφοράς προσωπικού από διάφορες υπηρεσίες, έτσι ώστε η φύλαξη και ο καθαρισμός να μπορούν να γίνουν και από την αυτοδιοίκηση και από άλλες υπηρεσίες».

 

rethnea.gr