Τελευταία ενημέρωση: 01:15

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο μετα τη 1 τα μεσάνυχτα,  η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ΝΑΙ

«Όχι» ψήφισαν 131 βουλευτές της αντιπολίτευσης και «παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές, η Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός -και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «Όχι» ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης

Νωρίτερα, με την ομιλία του Πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε υψηλούς τόνους, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο και την ένταση στο Κοινοβούλιο.

Αντώνης Σαμαράς: \”Όποιος απόψε άκουσε τον κ. Τσίπρα γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του\”,

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

\”Όποιος απόψε άκουσε τον κ. Τσίπρα γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του\”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Συνέβη το προφανές σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του: για το μεγάλο θέμα του ΠτΔ, χωρίς ντροπή βάφτισε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ, όποιος δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα. Παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά με τους βουλευτές όχι\”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

\”Προσπαθείτε να ασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία στους αντιπάλους σας και κάθε τόσο στοχοποιείτε κάποιον\”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του

\”Κατηγορήθηκα ότι δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή. Αν θέλετε κοινοβουλευτικό διάλογο, αναρωτηθείτε τι κάνετε εσείς γι\’ αυτό. ¨οταν σας ζητάμε στοιχεία απαντάτε, δεν είμαστε πρόχειροι θα σας πούμε αργότερα. Και σήμερα δεν λέτε τίποτα. Αυτός είναι ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Τον έχετε ακυρώσει μόνος σας το διάλογο κύριε Τσίπρα. Εγώ παλεύω κάθε μέρα σε χίλια μέτωπα για το καλό της Ελλάδας. Όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες κύριε Τσίπρα\”.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την έξοδο από την κρίση.

\”Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας, το έλλειμμα μηδενίζεται. Πολλοί ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που ήταν μηδενικό το έλλειμμα. Κάποτε τους είπαμε Κασσάνδρες και διαμαρτυρήθηκαν… Μονίμως πέφτουν έξω. Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η ανάκαμψη άρχισε και η ανεργία πέφτει τους τελευταίους πέντε μήνες. Όλα αυτά, ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποιοι θα ήταν ευτυχισμένοι αν η ανεργία συνέχιζε να ανεβαίνει…  \”Βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια. Περιφρουρούμε με κάθε τρόπο το αίσθημα σταθερότητας. Με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα φυσιολογική και ανακτά την αξιοπρέπειά της. Ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος είναι βιώσιμο. Κουραστήκαμε να το κάνουμε βιώσιμο, για να το κάνετε ανεξέλεγκτο… Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο. Διότι έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε. Αυτός είναι ο στόχος μας\”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη φοροελαφρύνσεις (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιστροφή στους ενστόλους και δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες θα αυξηθούν σε 72 έως 100, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια), ενώ τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα έρθουν -όπως είπε- λόγω της ανάπτυξης και όχι από νέους φόρους.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ Σαμαράς εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ιδεολογική τρομοκρατία έναντι πολιτικών αντιπάλων ή δημοσιογράφων, όπως τον κ. Πρετεντέρη, επιβάλοντας -όπως είπε- εμπάργκο ή και στοχοποιώντας αυτούς με τους οποίους διαφωνεί. .

«Αυτή την παιδική ασθένεια, κόψτε την. Έχετε πολύ δρόμο ακόμα, όχι για να γίνετε κυβέρνηση, αλλά και για να γίνετε Αξιωματική Αντιπολίτευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας: Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου με ευρύτατη συναίνεση

\”Άκουσα με προσοχή τον υπουργό Υγείας που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, αλλά πειστική απάντηση γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, δεν πήρα\”, ανέφερε από το βήμα της Βουλής στην αρχή της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς ο λόγος που εκτάκτως καλεί τους βουλευτές είναι ένας και μοναδικός: είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους οι κυβερνήτες\”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας.

Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε

\”Δεν θα σας αρκεί για να δείτε τον πολυπόθητο αριθμό που προβλέπει το Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε τότε; Ούτε με τα κιάλια δεν θα βρείτε 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας… Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης κυβέρνησής σας και της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου\”… \”Ακόμα και τα στελέχη της συγκυβέρνησής σας σας ζητάει να πάτε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Προφανώς όταν σας το προτείνουν αυτό, εννοούν χωρίς εσάς στο τιμόνι. Πώς θα πάτε στο εξωτερικό να μας εκπροσωπήσετε, όταν στο εσωτερικό αμφισβητείστε; Πώς να έχετε κύρος, όταν όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση στηρίζετε σε δυο κόμματα που ο λαός αποδοκιμάζει; Με ποια διαπραγματευτική ισχύ θα μπορούσε η κυβέρνηση να διεκδικήσει μια καλύτερη διαπραγματευτική συμφωνία;\”

Tέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και να μην αναλάβει δεσμεύσεις μακράς διάρκειας. «Δώστε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει. Στη Βουλή δεν έχετε ούτε κατά διάνοια τους 180. Προχωρήστε συντεταγμένα και ομαλά και έγκαιρα στο λαό» είπε ο κ. Τσίπρας για να τονίζει ότι ζητά «εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου με ευρύτατη συναίνεση».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ \”κλείνει το μάτι στα συμφέροντα\”

Νωρείτερα, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε \”να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Βουλή τον Φεβρουάριο με την προεδρική εκλογή\”

«Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προκαταβολή της προεδρικής εκλογής» είπε σημειώνοντας ότι «η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είναι η μεγάλη εφ\’ όλης της ύλης συζήτηση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι στα συμφέροντα».

Δείτε εδώ την ομιλία του κ. Βενιζέλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook