Μια γυναίκα που πέρασε 17 χρόνια από τη ζωή της στη φυλακή, καταδικασμένη για μία δολοφονία που δεν διέπραξε, αθωώθηκε από δικαστήριο του Λος Άντζελες, το οποίο αποδέχτηκε ότι η βασική μάρτυρας στην υπόθεση είχε πει ψέματα στις αρχές.

Η 59χρονη πλέον Σούζαν Μέλεν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Ντέιλι. Το απανθρακωμένο πτώμα του Ντέιλι βρέθηκε το 1997 σε ένα σοκάκι της συνοικίας Σαν Πέντρο.

Ο δικαστής Μαρκ Άρνολντ του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες χαρακτήρισε την περίπτωση της Μέλεν «σπάνια αποτυχία του δικαστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι η καταδίκη της φαίνεται ότι βασίστηκε στην ψευδομαρτυρία της Τζουν Πάτι. Η τελευταία είχε πει στις Αρχές ότι η Μέλεν είχε ομολογήσει τον φόνο.

Η αξιοπιστία της Πάτι, η οποία πέθανε το 2006, αμφισβητήθηκε όταν πρόσφατα ξανάνοιξε η υπόθεση, κυρίως επειδή η ίδια της η αδελφή, που είναι αξιωματικός της αστυνομίας στο Τόρανς, την χαρακτήρισε «ίσως τη μεγαλύτερη ψεύτρα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».

Η Πάτι συναντήθηκε εκατοντάδες φορές με αστυνομικούς στην Πολιτεία Ουάσινγκτον όπου είχε μετακομίσει και οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν αξιόπιστη μάρτυρας.

Η Σούζαν Μέλεν «καταδικάστηκε εξαιτίας μιας συναρπαστικής ιστορίας που αφηγήθηκε ο εισαγγελέας», σχολίασε η δικηγόρος της, Ντέιρντρε Ο' Κόνορ της οργάνωσης «Η αθωότητα μετράει».

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η Σούζαν Μέλεν άρχισε να στέλνει φιλιά στα παιδιά της και χαιρέτισε όλους όσοι την στήριξαν, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Ο δικαστής διέταξε να αποφυλακιστεί η γυναίκα το συντομότερο δυνατόν ενώ η κόρη της, Τζέσικα Μπες, είπε ότι αυτή είναι «η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της».

in.gr