Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η Σιγή των Όπλων» το Σάββατο 11 Οκτώβρη 2014 στις 8:30 το βράδυ στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου, Δασκαλογιάννη & Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από 11.10.2014 μέχρι 30.10.2014. Ανοικτά Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 20:00-22:00. Είσοδος Ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αναστασάκης Γιώργος, Gilding Roger, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Κλουβιδάκης Γιάννης, Knaut Manuella-Karin, Κολαΐτη Χαρά, Komodikis Alex, Κουλιέρης Μιχάλης, Κουτρουμπάκης Γιώργος, Λεούση Επιστήμη, Λυμπουρίδης Βαγγέλης, Μαγκανώτης Αλέξανδρος, Μαλάμου Θεοδώρα, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Μεράντζας Δημήτρης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Debombourg Baptiste, Παυλοπούλου Ελένη, Πουλαντζά Νατάσα, Σπανάκης Κώστας, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στοΐδης Άρις, Σωτηροπούλου Ελευθερία, Τσάμης Χρήστος & Τσεριώνης Γιώργος. 

Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

«Μέσα στις προθέσεις της έκθεσης “Η Σιγή των Όπλων” είναι να παρουσιαστεί εικαστικά η αμφίσημη χρήση του όπλου από την αμυντική του θεώρηση έως την επιθετική του διαπραγμάτευση. Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά σχόλια στην κυριαρχική συνείδηση του ανθρώπου που τον οδήγησε στην ανάγκη της προστασίας του όχι πιά από τα επιθετικά ζώα του περιβάλλοντός του αλλά από τον ίδιο τον συνάνθρωπό του. Ιδιαίτερες προεκτάσεις διαφαίνονται από την παρουσίαση του θέματος κάτω από τη στέγη ενός πρώην ναού (Άγιος Ρόκκος) μιάς θρησκείας με κυρίαρχη αντίληψη: “Ειρήνη πάσι!”. 

Συνάμα στα χωριά της Κρήτης, στις γιορτές και στους γάμους, το γλεντάνε πολύ. Εκτός από τα φημισμένα γαμοπίλαφα και τις τσικουδιές, πάνω στο τσακίρ κέφι, πέφτουν και οι γνωστές μπαλωθιές, οι πανηγυρικοί πυροβολισμοί στον αέρα. Η πολιτεία, φυσικά, προσπαθεί να περιορίσει το έθιμο, όμως σιωπηλά (που λέει ο λόγος) αυτό συνεχίζεται. Επιπλέον, λίγοι από τους ντόπιους ή τους επισκέπτες συνειδητοποιούν τη μοναδική γεωστρατηγική σημασία του νησιού, σε ίση απόσταση από Ευρώπη, Αφρική και Ασία όταν τα τελευταία χρόνια αυτό το τελευταίο κομμάτι, η Μέση Ανατολή, φλέγεται από πολέμους, συγκρούσεις και επαναστάσεις. Εικοσιπέντε έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες διερευνούν αυτές τις ποικιλόμορφες εκφράσεις των όπλων, άλλοτε ανάλαφρες, άλλοτε τραγικές...».