Υλικά

• 200 γρ. σιτάρι «σπασμένο»
• 2 λίτρα νερό
• 1 κόκκαλο «ωμό» από χοιρομέρι (με λίγο ψαχνό)
• 4 κ. σούπας, παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
• 100 γρ. καρότο, χοντροκομμένο
• 100 γρ. σέλινο, χοντροκομμένο
• 1 ώριμη ντομάτα, κομμένη στη μέση
• 150 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 90 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεματίζουμε το κόκκαλο στο νερό για 3 λεπτά. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε κρατώντας το νερό κατά μέρος. Σε τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κόκκαλο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρωματιστεί ελαφρώς εξωτερικά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και τη ντομάτα και τα « μυρίζουμε» και αυτά για 3 -4 λεπτά ακόμα. 

Αποσύρουμε και με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα λαχανικά. Ξεψαχνίζουμε το «λίγο» κρέας από το κόκκαλο και το κάνουμε πουρέ μαζί με τα λαχανικά, στο μπλέντερ. 

Στη συνέχεια, τα γυρίζουμε εκ νέου στην κατσαρόλα και συμπληρώνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει από το βράσιμο του κόκκαλου. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σε εκείνο το σημείο, ρίχνουμε το σιτάρι και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει. 

Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό και διορθώνουμε αν χρειαστεί τη γεύση με αλατοπίπερο. Σερβίρουμε, ραντίζοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με την τριμμένη γραβιέρα.