Η επιβολή πολιτικών λιτότητας στο σύνολο της Ευρώπης έδωσαν στη Γερμανία μία άτυπη ηγεμονία, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.

Το Βερολίνο αποκόμισε οφέλη από την αστάθεια στην Ευρωζώνη, όμως φαίνεται πως έρχεται σιγά-σιγά η ώρα που θα δει μπροστά του τους επικίνδυνους καρπούς των σπόρων που έσπειρε: Την ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε 4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,6%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, εξέλιξη που δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης χάνει σταδιακά τη δυναμική της, ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων που η ίδια εμμέσως δημιούργησε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανεκτίμησε πριν από μερικές ημέρες επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,9%, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι έχει ανάγκη από χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων. Την Τετάρτη, η εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη το πρακτορείο Reuters, έγραψε ότι μία ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται να περικόψουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,3% για φέτος και 1,2% για το 2015, αντί της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 2%, αντίστοιχα. Παράλληλα και ο ΟΟΣΑ μίλησε για απώλεια της δυναμικής της.

Το επικίνδυνο «παιχνίδι» της Γερμανίας έχει αρχίσει να γυρίζει μπούμερανγκ στην ίδια.

Πόλιν στο newpost: «Η γερμανική μηχανή ξεμένει από ατμό»

«Ξεκάθαρα η Γερμανία παίζει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου για την ίδια και την υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζοντας να επιμένει στην δέσμευσή της για πολιτικές λιτότητας»δηλώνει στο newpost o Ρόμπερτ Πόλιν, καθηγητής Οικονομικών στο τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών του University of Massachusetts-Amherst. 

«Η αναπτυξιακή μηχανή της Γερμανίας βασίζεται στην ιδέα του να κάνει εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο η Ευρώπη "λιμνάζει" εξαιτίας της γερμανικής επιμονής στη λιτότητα, στο τέλος και οι εισαγωγές της Γερμανίας θα πληγούν και ως εκ τούτου η μηχανή αυτή θα ξεμείνει από ατμό. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γερμανία σήμερα. Τα οικονομικά της λιτότητας είναι κακά οικονομικά. Η Γερμανία θα έπρεπε ήδη να έχει "δει" τις ενδείξεις πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα» τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος που αποκάλυψε το 2013 τα λάθη στην περιβόητη έκθεση των Ρέινχαρτ και Ρογκόφ για τη σύνδεση λιτότητας και ανάπτυξης.

Οι δεύτερες σκέψεις

Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πίσω από το δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, όμως δεδομένων των συνθηκών και υπό την απειλή της ύφεσης κάνουν και δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση «φλερτάρει» με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ την οικονομία.

Φυσικά, η αρνητική πορεία της γερμανικής οικονομίας ενδεχομένως να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα για τη νομισματική ένωση και ιδιαίτερα στο θέμα της διαχείρισης των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα. Η τόνωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη αποτελεί κλειδί για την αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας. Θα αναγκαστεί η Γερμανία να αλλάξει ρότα, πρωτίστως για να σωθεί η ίδια;

Η απάντηση θα έρθει πολύ σύντομα από τις εξελίξεις.

newpost.gr/Βαγγέλης Βιτζηλαίος