Την «χαριστική βολή» στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια, με αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές του «εθνικού προιόντος» της χώρας, θα δώσει η εφαρμογή των περικοπών στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας.
Η δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων γεωπόνων και εργατοτεχνικών , καθιστά αδύνατη την δακοκτονία, με αποτέλεσμα ή την καταστροφή της παραγωγής ή την επιλογή των αγροτών να κάνουν ανεξέλεγκτους ψεκασμούς κατά του δάκου με κίνδυνο την εμφάνιση υπολειμμάτων φαρμάκων.
Να σημειωθεί πως ενώ το 2010 είχαν εγκριθεί 4.316 προσλήψεις εκτάκτων για την δακοκτονία σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, φέτος το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε 4.200 προσλήψεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ.Ραγκούσης ενέκρινε μόλις 2.100, κόβοντας με μια μονοκονδυλιά τους μισούς.

Σε ότι αφορά στην Κρήτη 

Στο Ηράκλειο οι 30 γεωπόνοι και οι 250 εργάτες του 2009, έγιναν 25 και 200 το 2010, ενώ φέτος εγκρίθηκαν μόλις 13 γεωπόνοι και 100 παγιδοθέτες.
Στα Χανιά οι 27 γεωπόνοι και οι 250 εργατοτεχνίτες του 2009, μειώθηκαν σε 21 και 113 το 2010, ενώ φέτος εγκρίθηκαν μόλις 11 γεωπόνοι και 56 εργατοτεχνίτες.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ούτε οι γεωπόνοι-τομεάρχες, αλλά ούτε οι παγιδοθέτες θα είναι σε θέση να ελέγχουν την προσβολή από τον δάκο στους ελαιώνες και σύμφωνα με τους αρμοδίους (ακόμη και του υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης), χωρίς έλεγχο των δακοπληθυσμών και χωρίς την έγκαιρη επέμβαση με τους δολωματικούς ψεκασμούς, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δακοκτονία.

Να σημειωθεί πως όλοι οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν εισφορά για την δακοκτονία, μέσω παρακρατήσεων στα ελαιοτριβεία, κάτι που έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους αγρότες, αφού θεωρούν πλέον ότι πληρώνουν για κάτι που δεν γίνεται.

Ήδη τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης, όσο και ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ.Λευτέρης Ντουντουνάκης, αλλά και βουλευτές με ερωτήσεις τους, έχουν επισημάνει τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση για οριζόντιες περικοπές στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Εάν συνυπολογιστεί πως :
Οι προσβολές από τον δάκο επηρεάζουν αρνητικά και την ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου.
Το εισόδημα του παραγωγού εξαρτάται και από την ποσότητα αλλά και από την ποιότητα.
Η ποιότητα του Ελληνικού ελαιολάδου αποτελεί και το μεγάλο «όπλο» για τις εξαγωγές του αποκαλούμενου και ως «εθνικού προιόντος» της χώρας.
Γίνεται εύκολα κατανοητό στους πάντες (πλην κάποιων κυβερνώντων) ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία από τις περικοπές στην δακοκτονία θα είναι πολλαπλάσιες από την – όποια – εξοικονόμηση αμοιβών από το έκτακτο προσωπικό.

Ερώτηση βουλευτή ΔΗΣΥ Χρήστου Μαρκογιαννάκη

\”Σε δραματική μείωση του εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων, που φθάνει το 75% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, προέβη το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μείωση αυτή του προσλαμβανόμενου κατ΄ έτος προσωπικού είναι δεδομένο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και την εντεύθεν ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής του ελαιολάδου, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά.

Η ενέργεια όμως αυτή ενέχει και συμπεριφορά ληστρικής κρατικής αναλγησίας, αφού για την δακοκτονία παρακρατείται από τους παραγωγούς το 2% του ελαιολάδου που παράγουν, κάτι που επιτρέπει αποτελεσματική δακοκτονία και όχι με εκπτώσεις, προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει λίγα χρήματα κλέβοντας τους αγρότες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ : Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) Ποιοι λόγοι επέβαλαν την ως άνω περικοπή εποχικού προσωπικού και β) αν προτίθεται να επανορθώσει την σε βάρος των ελαιοπαραγωγών άστοχη αυτήν ενέργεια.\”

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη 

\” Έντονη ανησυχία επικρατεί στις ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά την 167690/27.05.11 απόφαση του Υπουργείου σας για μείωση κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι των προσλήψεων γεωπόνων-τομεαρχών και εργατών-παγιδοθετών για το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Αν συνυπολογίσει κανείς την αντίστοιχη περσινή περικοπή 20% τότε η συνολική περικοπή είναι 70%. Στο νομό Ηρακλείου το 2009 οι τομεάρχες ήταν 32 και οι παγιδοθέτες 250, το 2010 μειώθηκαν σε 25 και 200 αντίστοιχα και για το 2011 προβλέπονται 13 και 136. Η περικοπή είναι τόσο μεγάλη που καθιστά πλέον αδύνατη την ορθή εφαρμογή του προγράμματος.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Στην Κρήτη όμως το πρόβλημα είναι οξύτερο λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη και επέκταση του δάκου και δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή του ενώ και η περίοδος δακοκτονίας είναι μεγαλύτερη.

Η περσινή αύξηση της οξύτητας του ελαιολάδου, λόγω της αντίστοιχης περικοπής κατά 20%, εκτιμάται ότι κόστισε στην οικονομία του νομού Ηρακλείου τουλάχιστον 7.000.000 € και η κυβέρνησή σας φέτος κατορθώνει να εξοικονομήσει μόλις 400.000€ από τον ίδιο νομό με τα μέτρα «εξορθολογισμού» που εφαρμόζετε.
Επιπλέον η κατανομή εργατικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν. Σύμφωνα με την απόφασή σας ενώ στη Λέσβο προσλαμβάνονται 479 εργάτες, σε ολόκληρη την Κρήτη οι θέσεις είναι 364 και την Πελοπόννησο 266. Επίσης στο νομό Χανίων τοποθετούνται μόλις 56 εργάτες ενώ στο Λασίθι φτάνουν τους 125.

Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις προκηρύξεις για την ανάδειξη των εργολάβων δακοκτονίας και ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης έναρξης του προγράμματος είναι ορατός.

Επειδή κάτω από αυτές τις συνθήκες η δακοκτονία στην Κρήτη είναι αδύνατη,

Επειδή η ποσότητα και η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου καθορίζεται από την επιτυχία της δακοκτονίας

Επειδή «εξορθολογισμός» δεν σημαίνει μηδενισμός

Επειδή το «σύμβολο του πολιτισμού» της χώρας δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του μνημονίου και
Επειδή όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τάση εγκατάλειψης ολόκληρης της διαδικασίας από το κράτος, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας η άμεση τροποποίηση της υπ.αρ.167690/27.05.11 απόφασης για «κατανομή εποχικού προσωπικού Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής – Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς» προκειμένου να προσληφθεί επαρκές προσωπικό, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010, ώστε να γίνει επιτυχής καταπολέμηση του δάκου;

Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή εργατικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό;

Είναι στις προθέσεις σας η συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς και η στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας;\”

Flashnews.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook