Στα 6.000 ευρώ αναμένεται να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους μισθωτούς το «ψαλίδι» εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο και το νέο όριο θα διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 
Συγκεκριμένα, η πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και αγρότες στα 8.000 από 12.000 ευρώ σήμερα, ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να διαμορφωθεί στις 10.000 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν από το «ψαλίδι», εκτός και αν τελικά επικράτησει η πρόταση για ενιαίο όριο με μισθωτούς και αγρότες. 
Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, το αφορολόγητο θα πέσει στα 6.000 ευρώ.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού εκτιμάται ότι θα είναι 10%.
Αν τελικώς η νέα κλίμακα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, τότε από τον Ιούλιο οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες κρατήσεις, αφού ο φόρος που θα παρακρατείται θα υπολογίζεται µε τη νέα κλίµακα και το µειωµένο αφορολόγητο.
Σημειώνεται ότι η παρακράτηση θα είναι αυξημένη όχι μόνο κατά το ποσό που θα απαιτείται για το νέο, μειωμένο αφορολόγητο, αλλά κατά το διπλάσιο, ώστε να καλυφθεί η διαφορά από το ποσό που δεν παρακρατήθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Για παράδεiγμα, ζευγάρι με εισόδηµα 20.000 ευρώ το κάθε άτομο που πληρώνει σήµερα φόρο 1.680 ευρώ/άτομο, µε τη νέα κλίµακα και το μειωμένο αφορολόγητο (π.χ. στα 8.000 ευρώ), θα πληρώσει φόρο 2.080 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή, επιπλέον 800 ευρώ οι δύο µαζί. 

Το πακέτο των φοροεισπρακτικών μέτρων

Στο «πακέτο» των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνονται το σημαντικό ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, η αύξηση από 10% έως 20% των τελών κυκλοφορίας (ανάλογα με τον κυβισμό των ΙΧ), η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό, η ετήσια εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, η έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 3.000 κυβικών, τα πρόστιμα νομιμοποίησης για τις αδήλωτες πισίνες και η αύξηση φορολογίας στα -φθηνά κυρίως- τσιγάρα, με την αλλαγή της δομής του φόρου που επιβαρύνει τα προϊόντα καπνού.
Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, θα τεθούν εισοδηματικά (περίπου στα 40.000 με 45.000 ευρώ) και περιουσιακά όρια, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει η έκπτωση ποσών από το εισόδημα ή το φόρο από τόκους στεγαστικών δανείων, τόκους α΄ κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα φροντιστηρίων, αφορολόγητο λόγω αγοράς, γονικής παροχής, κληρονομιάς πρώτης κατοικίας κ.ά.
Για τους συντελεστές ΦΠΑ, από τον Σεπτέμβριο θα μεταταγούν από το 13% στο 23% οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) και ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 ο υψηλός συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%. Τότε υπολογίζεται ότι θα γίνουν και οι μετατάξεις των τροφίμων στον συντελεστή 20%.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, προωθείται έκτακτη εισφορά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ. (ίσως το όριο να πέσει στα 3.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου), ενώ το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα μειωθεί στα 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία), από 400.000 σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook