Οι προοπτικές ανάπτυξης της Σαμοθράκης συζητήθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, στη Χώρα της Σαμοθράκης, με κεντρικό ομιλητή τον Γιόζεφ Άκερμαν, παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, με θέμα «Σαμοθράκη: Μια σταθερή οικονομία», ο κ. Ακερμαν αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, τη θέση, την ιστορία και τη μυθολογία, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, λέγοντας ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη προοπτική.

Ανέφερε, με αφορμή το 5ο Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης, ότι η Σαμοθράκη θα μπορούσε, λόγω της θέσης και της κουλτούρας του νησιού, να αποτελέσει ένα μέρος συνάντησης ανθρώπων της σκέψης και του πνεύματος, όπως συμβαίνει με άλλα μέρη, όπου συναντιούνται φιλόσοφοι και πολιτικοί και συγκροτούν δεξαμενές σκέψεις, συνεργάζονται και να δημιουργούν με τις ιδέες τους το μέλλον.

Είπε, επίσης, ότι η Σαμοθράκη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμού. Τόνισε, τέλος, ότι η βελτίωση των υποδομών πάντα παίζει θετικό ρόλο, όπως η δημιουργία αεροδρομίου, αλλά κυρίως η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, π.χ. η ύπαρξη ενός ταχύπλοου για συχνότερη και ταχύτερη συγκοινωνία.

Την ομιλία του κ. Άκερμαν παρακολούθησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης και της «Αρσινόης της Θράκης» Κατερίνα Καραγιάννη, η επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Action Aid και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca αιδεσιμότατος Μπρούνο Λίμα και η γενική γραμματέας των βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη, ο βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η σολίστ του ακορντεόν και συνθέτρια, Ζωή Τηγανούρια, κ.ά.

Μιλώντας για τα θέματα του νησιού, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν οι ενέργειες, ώστε μέσα σε έναν χρόνο το αργότερο να προκηρυχθεί η δημιουργία αεροδρομίου, ενώ άμεσα θα γίνουν και οι μελέτες για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της λειτουργικότητας του λιμανιού και θα συζητηθούν και άλλα τοπικά θέματα που αφορούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις υποδομές.

Σε δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη σημείωσε ότι αυτή την εποχή γυρίζεται ταινία για τη Σαμοθράκη, με τη συνδρομή και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ώστε να την γνωρίσουν και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν. Εξέφρασε την ελπίδα να είναι έτοιμη αρχές του 2015 για να παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις στο Λούβρο για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, ως υπενθύμιση του τόπου της προέλευσής του.

Στις ομιλίες τους όλοι οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο έργο του κ. Ακερμαν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε την παρουσία του κ. Ακερμαν στο Φόρουμ, χαρακτηρίζοντάς τον πολίτη του κόσμου. Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης σημείωσε τη θετική συμβολή του στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις παρεμβάσεις του για την ελληνική της πτυχή. «Μοναδική ευκαιρία για τη Θράκη να κερδίσει ένα τόσο σημαντικό φίλο. Ο νέος συμπατριώτης μου γρήγορα θα καταλάβει τη μεγάλη γεωστρατηγική της αξία και θα συμβάλει στην ανάδειξή της» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. «Από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας οικονομίας» χαρακτήρισε τον κ. Ακερμαν ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ, Κωνσταντίνος Παλακίδης, αναφερόμενος στις σημαντικές διακρίσεις του, μεταξύ αυτών του Ευρωπαίου Τραπεζίτη 2009 και του επιτίμου διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Επίδειξη Υψηλής Ραπτικής από την «Arsinoe de Thrace»

Επίδειξη υψηλής ραπτικής, με δημιουργίες της διεθνούς φήμης εταιρείας «Αρσινόη της Θράκης» (Arsinoe De Thrace) και με τίτλο «Νύμφες της Αρσινόης 2015» πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη στρογγυλή τράπεζα, παρουσία του κ. Ακερμαν, του κ. Χρυσοχοΐδη και των υπολοίπων προσκεκλημένων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η δύναμη της πίστης».

Οι δημιουργίες της είναι εμπνευσμένες από την ιστορία της Σαμοθράκης, από το σπουδαίο άγαλμα της Νίκης και από τη βασίλισσα Αρσινόη της Θράκης και της Αιγύπτου, από την οποία η εταιρεία πήρε το όνομα της, μια εξέχουσα προσωπικότητα της ιστορίας και μια βασίλισσα με σημαντική συμβολή στον αρχαίο πολιτισμό. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από την Κατερίνα Καραγιάννη και έχει έδρα της τη Σαμοθράκη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook