Ανακοίνωση για τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά:

"Ο «Καλλικράτης» έχει επιβάλλει ένα τελείως αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας συνολικότερα στο τοπικό κράτος που καλείται τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην ίδια τη λειτουργία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
Η αναβαθμισμένη παρουσία της αριστεράς και ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα σε αυτά έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις δομές. Η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένες δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας στόχο έχουν τη φίμωση της αριστεράς και τον αποκλεισμό από τα συμβούλια, λαϊκών και εργατικών πρωτοβουλιών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έχει ανοίξει η συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας, ιδιαίτερα από συμβούλους και δυνάμεις που εκπροσωπούν την καθεστηκυία τάξη στο δήμο εδώ και χρόνια προσπαθούν να περιορίσουν την αριστερά, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις πολύωρες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο που καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Αν η συμπολίτευση και οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέλουν να του δώσουν ένα διεκπεραιωτικό χαρακτήρα θα μας βρουν απέναντί τους. Αν απλά θέλουν να παίρνουν στα γρήγορα αποφάσεις χωρίς τον έλεγχο και την κριτική της αριστεράς, είναι γελασμένοι. Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι που «κόπτονται» για την καλή λειτουργία του ΔΣ, είναι αυτοί που υποβάθμισαν τις αποφάσεις του, καταφεύγοντας στην αποκεντρωμένη διοίκηση για ν’ ακυρώσουν τις αποφάσεις του και η νυν δημοτική αρχή απλά το αποδέχτηκε.

Ο χανιώτικος λαός έστειλε ενισχυμένη την αριστερά και μέσα σε αυτή την «Ανταρσία στα Χανιά», στο δημοτικό συμβούλιο, για αυτό ακριβώς το λόγο και οφείλουν να προσαρμοστούν στις επιλογές του. Αν νομίζουν ότι θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο που παιζόταν τόσα χρόνια στο Δήμο θεατές, χωρίς να φέρνουμε τη φωνή των αγώνων και των εργαζομένων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, πλανώνται πλάνη οικτρά. Κανένα αντιδημοκρατικό μέτρο δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να το πράξουμε.

Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα θέματα που φέρνει προς συζήτηση η αντιπολίτευση όσο και για τα ψηφίσματα. Το κριτήριο πρέπει να είναι η όσο το δυνατό πλατύτερη και δημοκρατική συζήτηση πάνω σε αυτά."