Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας αμερικανός αξιωματούχος καθώς η Ουάσινγκτον έσπρωχνε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.
\”Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης (των τουρκικών βάσεων στη μάχη εναντίον του ΙΚ) εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία\”, δήλωσε ένας αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ έστειλαν χθες, Κυριακή, ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η οποία έχει γίνει για τον κόσμο το σύμβολο της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ\’ όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, διευκρίνισε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι\’ αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (…). Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ\’ αυτή τη μάχη».

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω» από το Κομπάνι και κάλεσε «όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook