Παλιά και νεα στελέχη, πρωην υπουργοι και βουλευτες όλοι προερχόμενοι απο το ΠΑΣΟΚ και με ιστορική διαδρομή απο την πρώτη ημερα του κόμματος αποφάσισαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κομμα που ηταν συνοδοιπόροι επι 40 χρονια και να προχωρήσουν στην ίδρυση με ου πολιτικού φορέα.

Οι τελικές πινελιές μπήκαν το τελευταίο 48ωρο όπου και αποφασίστηκε να υπάρξει πλήρης αυτονομία του εγχειρήματος χωρίς κανέναν οργανωτικό ή άλλο δεσμό με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ και με ταυτότητα που θα έχει έναν σαφή σοσιαλιστικό προσανατολισμό.

Με βασικό κορμό στελέχη της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" του Γιώργου Παναγιωτακοπουλου αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη που ανδρώθηκαν τις ένδοξες μέρες του ΠΑΣΟΚ, η νέα πολιτική κίνηση προσδοκά να φέρει κοντα της πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση και επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να κόψει και το κύμα διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζοντας παράλληλα πλήρως τη θέση της με τις επιλογές Βενιζέλου.

Ανάμεσα τους ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, ο Τζανέτος Καραμίχος πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Χρήστος Σπίρτζης πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες.

Η ανακοίνωση που ακολούθησε της απόφασης τους, περιγράφει τους στόχους, τις αρχές και αποτελεί ουσιαστικά την ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα:

"Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στελέχη από όλη την Ελλάδα, από όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς χώρους, πολιτικά στελέχη και νεολαία, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, προκειμένου ο σοσιαλιστικός χώρος, σε όλο του το εύρος, να ανακτήσει αυτόνομα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στόχος μας οι δυνάμεις από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία, ως τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού, να συνευρεθούν σε ενιαία προοδευτική κατεύθυνση, να ανταποκριθούν στο αίτημα και την αγωνία της βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού σοσιαλιστικού χώρου για το πολιτικό κενό της μη εκπροσώπησης μας.

Με αφορμή το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πολλαπλασίασαν την πολύπλευρη πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κρίση

με την καθολικά πλέον αποδεκτή διαπίστωση ότι το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης όχι μόνο αποκλίνει από μια προοδευτική κοινωνία και παραγωγική οικονομία αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,

επιχειρούμε τη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής προγραμματικής πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.

Επιχειρούμε να εκφράσουμε το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους:

• Την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας,

• την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και

• τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αποφασίστηκε:

1. Η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο

2. Η διοργάνωση πολιτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των τάσεων, ρευμάτων, κινήσεων, στελεχών, που συγκροτούν τον σοσιαλιστικό χώρο, την πραγματική προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην κοινωνία και την πολιτική.

3. Η συγκρότηση επιτροπών και αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα".

news247.gr