Συνεχίζεται η κόντρα στο δήμο Φαιστού με τον Γιώργο Αρμουτάκη να απαντά με νέα ανακοίνωσή του στην πρώην δήμαρχο Μαρία Πετρακογιώργη.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Φαιστού:

"Η πρώην δήμαρχος, στην εσπευσμένη απάντησή της, καταλογίζει τις δικές της ευθύνες των τρεισήμισι χρόνων διοίκησης του δήμου Φαιστού στην δική μας νέα διοίκηση των σαράντα ημερών.

Εμείς δεν εξαπολύσαμε μύδρους κατά κανενός, απλά περιγράφουμε την πραγματικότητα που μας άφησε στον δήμο Φαιστού η κυρία Πετρακογιώργη με τους συνεργάτες της. Η δημοσιοποίηση της πραγματικότητας που βιώνουμε στο ξεκίνημα μας σε αυτή την δημοτική θητεία, η δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε στον δήμο μας η προηγούμενη διοίκηση δεν είναι προφανώς δική μας αδυναμία ή ανεπάρκεια.

Εμείς αναφερθήκαμε σε γεγονότα και δεν θολώσαμε τα νερά κατά την προσφιλή της τακτική, ούτε της κάναμε προσωπική επίθεση.Δεν μιλήσαμε «περί ανέμων και υδάτων» αλλά είμαστε σαφείς, κατηγορηματικοί και θέσαμε και εξακολουθούμε να θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ουσιαστική απάντηση βεβαίως δεν πήραμε και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να πάρουμε.

Αντί απάντησης εξαπολύει με το πρόσφατο δημοσίευμα – απάντησή της δριμύτατη προσωπική επίθεση εναντίον μου, επικαλούμενη μάλιστα και την γνώμη των «παροικούντων» τον δήμο Φαιστού και φτάνοντας στο έσχατο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς, να με χαρακτηρίσει για διαχρονική ανοίκεια και αήθη συμπεριφορά απέναντι στους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Την παραδίδω στην κρίση των «κατοικούντων» στον δήμο Φαιστού, δηλαδή στην κρίση των συνδημοτών μου με τους οποίους είμαι συμπολίτης όλη μου την ζωή και όχι τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια για λόγους σκοπιμότητας.

Η πρώην δήμαρχος δεν αισθάνεται την ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνδημότες μας να απαντήσει σε όλα και επιλέγει να τοποθετηθεί πάνω «σε ελάχιστα μόνο» από όσα της καταμαρτυρούμε και ισχυρίζεται ότι εκλάβαμε την πίστωση χρόνου που μας έδωσε, η υπό την ηγεσία της δημοτική αντιπολίτευση, ως αδυναμία και την εκμεταλλευόμαστε για να καλύψουμε τις ευθύνες μας.

Ας δούμε την τοποθέτηση της σε αυτά τα ελάχιστα της δικής της επιλογής, για να διαπιστώσουμε ποιος αδυνατεί και ποιος προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες του:

Ισχυρίζεται ότι η έναρξη της θητείας μου ξεκίνησε με το «σώου της παραλαβής» όπου φωτογραφήθηκα κραδαίνοντας ένα ανυπόγραφο σημείωμα για το οποίο μετά βεβαιότητας επιμένει ότι δεν έγραψε, ούτε υπέγραψε η απερχόμενη δήμαρχος.

• απορία πρώτη: επιτρέπει η πρώην δήμαρχος να έχουμε απορίες χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε αήθεις και ανοίκειοι;

• απορία δεύτερη: πως γνωρίζει η πρώην δήμαρχος ότι το σημείωμα ήταν ανυπόγραφο;

• απορία τρίτη: ενθυμείται η πρώην δήμαρχος ποιος οργάνωσε την τελετή παραλαβής για την ανάληψη των καθηκόντων της ως δημάρχου στην προηγούμενη δημοτική περίοδο και ποιος ήταν αυτός που της παρέδωσε τον δήμο και της ευχήθηκε καλή επιτυχία; Μήπως ήμουν εγώ ο «ο αήθης» πολιτικός της αντίπαλος;

• απορία τέταρτη: μήπως το «σώου της παραλαβής», το οποίο ονομάζεται και, από ορισμένους που δεν έχουν συνηθίσει στα «σώου», «τελετή παραλαβής», λέω μήπως, η απερχόμενη δήμαρχος έπρεπε, θεσμικά έστω, να την έχει οργανώσει και να συλλάβει αυτήν ο φωτογραφικός φακός, αντί το σημείωμα, να μου σφίγγει το χέρι και να μου εύχεται καλή επιτυχία στην καινούργια δημοτική μας θητεία για το καλό του τόπου;

Αναρωτιέται, η πρώην δήμαρχος, με όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί σχετικά με την ενημέρωσή μας ως νέα, από την απερχόμενη, δημοτική αρχή και αφήνει να εννοηθεί ότι τόσο εγώ, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και ο κ. Μαυράκης ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής οφείλαμε από το θεσμικό μας ρόλο να γνωρίζουμε πλήρως τα οικονομικά στοιχεία του δήμου και τις διαδικασίες προμηθειών, διαγωνισμών κ.λ.π.

Αληθοφανές το επιχείρημα αλλά μετέωρο, γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για την τύχη των λαμβανομένων αποφάσεων.

Για παράδειγμα η γνωστοποίηση σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης της έγκρισης ή όχι μιας απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατά τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν ήταν το πρώτο μέλημα της προέδρου της ή του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Ούτε είχε καθιερωθεί μια οποιαδήποτε διαδικασία ενημέρωσης της αντιπολίτευσης με τα κρίσιμα έγγραφα της δημοτικής αλληλογραφίας.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε εγγράφως ενημέρωση από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και παρά την ρητή και καθησυχαστική προφορική διαβεβαίωση του αρμοδίου αντιδημάρχου σε μένα προσωπικά και παρά την ηθική και θεσμική σας υποχρέωση ουδέποτε προχωρήσατε στην ενημέρωσή μας.

Η στάση σας αυτή μας ανάγκασε να αναζητήσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε από τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και αυτό οπωσδήποτε απαιτούσε παραπάνω χρόνο γιατί,τα στελέχη του δήμου, ταυτόχρονα έπρεπε να ανταποκριθούν και στα τρέχοντα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Αλλά αυτή η εικόνα που εσείς δημιουργήσατε δεν τιμά πρώτα από όλους εσάς και δεν μπορείτε σήμερα να υπερηφανεύεστε για αυτήν, ούτε μπορείτε να μας κατηγορείτε για στείρα αντιπολίτευση ή για επιλεκτικές συναντήσεις μέσα στις δημοτικές υπηρεσίες.

Συνεχίζει η πρώην δήμαρχος να δημιουργεί προπέτασμα καπνού για να καλύψει την αλήθεια. Τι σχέση έχουν οι γνώσεις και η επάρκεια με τα οποία ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου και από πού προκύπτει ότι το υποτιμώ όταν καταγγέλλω την πρώην δήμαρχο ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών;

Έχει δίκιο δεν «εκδιώχθηκαν» ούτε «απολύθηκαν» οι δέκα έμπειροι υπάλληλοι του δήμου μας. Έχει δίκιο έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου για την ενδοδημοτική κινητικότητα. Κρύβεται όμως πίσω από το δάκτυλό της. Ποιόν προσπαθεί να ξεγελάσει;

Για να έχουν ισχύ οι διατάξεις που επικαλείται έπρεπε η δήμαρχος να συναινέσει με απόφασή της για την μετακίνηση του κάθε ενός υπαλλήλου ξεχωριστά. Χωρίς αυτήν την υπογεγραμμένη απόφαση της δημάρχου καμιά μετακίνηση υπαλλήλου δεν ήταν δυνατόν να γίνει.

Ας βγει να πει στους συνδημότες μας ότι δεν υπέγραψε την μετακίνηση δέκα εμπείρων υπαλλήλων σε άλλους δήμους ή στην Περιφέρεια. Ας έχει το πολιτικό θάρρος να πει ότι νομίζει για δικαιολογία. Οι σχετικές αποφάσεις που φέρουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια. Θα γινόταν η μετακίνηση των υπαλλήλων αυτών αν δεν υπέγραφε; Όχι βέβαια.

Ας απαντήσει στους συνδημότες μας αν ο δήμος Φαιστού έχει περίσσεια ή έλλειμμα υπαλλήλων;

Ας απαντήσει αν με την πράξη της αυτή ζημίωσε ή ωφέλησε τον δήμο Φαιστού. Μήπως κάνω λάθος, μήπως για την πράξη της αυτή πρέπει να την ευχαριστήσουμε δημόσια; Μήπως πρέπει να την ευγνωμονούμε; Θα έλεγα ότι λίγο αυτογνωσία θα της ήταν χρήσιμη. Μετά από αυτό απορώ πως τολμά και απευθύνεται στους δημότες.

Εκεί όμως που ξεχειλίζει το θράσος είναι το ζήτημα των καυσίμων. Κατηγορούμαστε εμείς για τους χειρισμούς μας των τελευταίων 40 ημερών. Κατηγορούμαστε εμείς που βάλαμε χρήματα από την τσέπη μας, που ζητιανέψαμε χρήματα, που κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να μην μείνουν οι πόλεις και οι οικισμοί του δήμου μας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων.

Πολύ σωστά, έχει δίκιο, εμείς είμαστε δημοτική αρχή, εμείς ευθυνόμαστε για τις τελευταίες 40 μέρες και για αυτό μας κατηγορεί για ανικανότητα. Μήπως όμως γνωρίζετε κυρία Πετρακογιώργη ότι από την 2/4/2014 έως την 31/8/2014 πόσες μέρες είναι; Μόλις 152. Σας έχει απομείνει τουλάχιστον η ικανότητα της σύγκρισης ή έστω η ευχέρεια μιας απλής αριθμητικής πράξης για να υπολογίσετε την δική σας ανικανότητα;

Θράσους συνέχεια έχουμε όμως και στο ζήτημα των σφαγείων. Μας χρεώνει και την έλλειψη απαρτίας στην ΓΣ. Μήπως την ευθύνη της απαρτίας αλλά και των πράξεων ή παραλείψεων του όποιου συλλογικού οργάνου την έχει η μειοψηφία; Για όλα φταίει η αντιπολίτευση, η πλειοψηφία δεν έχει καμιά ευθύνη; Ποιος διοικεί ένα σύλλογο, ένα φορέα, ένα δήμο; Τον διοικεί ή δεν τον διοικεί η πλειοψηφία; Αδυνατώ να πιστέψω ότι ισχυρίζεστε τέτοια πράματαγιατί τότε η κατάσταση ξεφεύγει.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν μπορείτε με αυτό τον χοντροκομμένο τρόπο να υποτιμάτε την νοημοσύνη των συμπολιτών μας στην προσπάθειά σας να αποφύγετε την ανάληψη των ευθυνών σας.

«Άθλια» χαρακτηρίζετε την κατάσταση του κολυμβητηρίου που σας παραδώσαμε σε πλήρη λειτουργία, στην αρχή του 2011, κατά την μετάβαση από τον Καποδιστριακό δήμο Μοιρών στον Καλλικρατικό δήμο Φαιστού. Στην διάρκεια της δικής σας θητείας το κολυμβητήριο εγκαταλείφθηκε και κάτω από το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης αναγκαστήκατε να βρείτε χρηματοδότηση και να κάνετε τις ενέργειες που επικαλείσθε.

Αν όμως δεν είχατε εγκαταλείψει το κολυμβητήριο και φροντίζατε για την ομαλή λειτουργία του δεν θα χρειαζόταν νέα χρηματοδότηση, μελέτες και αδειοδοτήσεις. Αφού όμως δεν ζείτε στον τόπο μας είναι κατανοητό το ότι δεν γνωρίζετε ποιος δήμαρχος κατασκεύασε το κολυμβητήριο Μοιρών, για να μπορείτε εσείς σήμερα να μιλάτε για πράξεις ή παραλείψεις προγενέστερων δημοτικών αρχών Μοιρών.

Όσο για τα έργα:

1. Διαμόρφωση περιβαλλοντικού πάρκου φράγματος Φανερωμένης και δημιουργία υποστηρικτικών κτισμάτων στον δήμο Φαιστού, προϋπολογισμού 635,000.00€ και

2. Δημιουργία Θεματικού Πάρκου Αστερουσίων και υποστηρικτικών κτισμάτων πάρκου δήμου Φαιστού, προϋπολογισμού 166,000.00€

η ένταξή τους έγινε την 2 /10/2013 και η απένταξή τους έγινε στις 4 / 9 / 2014 και είναι εξαπάτηση της κοινής γνώμης του δήμου μας ο ισχυρισμός της πρώην δημάρχου ότι ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επειδή ο δήμαρχος δεν έβαλε τις προτεραιότητές του ή δεν έκανε τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις.

Για ένα έργο που εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο δικαιούχος δήμος, αν δεν έχει υποβάλλει από την αρχή, έχει αναλάβει την υποχρέωση να προσκομίσει στην διαχειριστική αρχή όλες τις απαραίτητες μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις εμπρόθεσμα.

Αυτή του την υποχρέωση δεν τήρησε ο δήμος μας και με την λήξη της σχετικής προθεσμίας τα παραπάνω έργα απεντάχθηκαν.

Βεβαίως είναι πολλά εκείνα που πρέπει να ειπωθούν αλλά αν πράγματι η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης σήμερα στον δήμο μας σέβεται, όπως λέει, αρχές και δεοντολογία οφείλει να ακολουθήσει τον δρόμο που δείξαμε με την συνεργασία μας οι δυο άλλες δημοτικές παρατάξεις και σύσσωμη η μείζων αντιπολίτευση να σκύψει μαζί μας πάνω στα προβλήματα του τόπου και να συμβάλλουμε όλοιμαζί στις βέλτιστες λύσεις τους.

Σε αυτήν την πορεία δεν έχουν θέση τα «σώου» και «τα λόγια του αέρα». Σε αυτήν την πορεία θα λέμε σταράτες κουβέντες, δεν θα μας ενοχλεί η αλήθεια και η γόνιμη κριτική αλλά θα τις επιδιώκουμε.. Εδώ λοιπόν είναι η πρόκληση, μα και η πρόσκληση. Είναι η ευκαιρία σας να επανορθώσετε. Διαφορετικά «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ