Υλικά
• 800 γρ. παστό βακαλάο, κομμένο σε μερίδες
• 400 γρ. ρεβύθια
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 6 σκελίδες σκόρδο «σπασμένο»
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
• 100 γρ. ψωμί (χωρίς κόρα)
• 1 πρέζα ζαμφορά
• 1 κ. γλυκού μπαχάρι (σκόνη)
• 1 κ. γλυκού κύμινο
• ½ κ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
• Χυμό 1 λεμονιού
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το βακαλάο σε ένα μπολ με το δέρμα προς τα πάνω. Γεμίζουμε με νερό και βάζουμε στο ψυγείο για 36 ώρες. Αλλάζουμε το νερό για 3 τουλάχιστον φορές, μέχρι να φύγει όλο το αλάτι. Μπορούμε να κρατήσουμε το 1/3 του (αλατόνερου) που θα αλλάξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό για επιπλέον γεύση. Κατόπιν, βγάζουμε το ψάρι, το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με πετσέτα μέχρι να στεγνώσει καλά. Το βράδυ πριν ψήσουμε το βακαλάο, μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό. Σε μέτρια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε. Ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να ψηθούν συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί. Μόλις ψηθούν, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε κατά μέρος. Παράλληλα σε μικρό τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν εξωτερικά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το ψωμί και από τις 2 πλευρές μέχρι να χρυσίσει εξωτερικά. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το ενώνουμε με τα σκόρδα. Με ένα πιρούνι «σπάμε» το ψωμί και το αναμιγνύουμε με το (σκόρδο, κρεμμύδι) μέχρι να γίνουν μια πηχτή αλοιφή. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κύμινο, το μπαχάρι, την πάπρικα, τη ζαμφορά και το λεμόνι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά, χωρίς όμως να βράσουν.

Βάζουμε τα ρεβύθια εκ νέου στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε με το νερό που έχουμε κρατήσει από το ξαλμύρισμα του βακαλάου και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μίγμα του κύμινου και την αλοιφή (σκόρδου, ψωμιού). Ανακατεύουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, τοποθετούμε προσεκτικά τα κομμάτια του βακαλάου πάνω στα ρεβύθια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ψήνουμε για 7 λεπτά μέχρι να «γίνει» το ψάρι και να χυλώσει η σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.