Ενδεχόμενο ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό σηματοδοτεί επιστολή 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν σημαντικές αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα πως το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να συζητηθεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να μην περάσει με συνοπτικές διαδικασίες απο την Βουλή, διαφορετικά εκφράζουν επιφυλάξεις για την στάση τους.

Εαν σε αυτή την κίνηση συνυπολογιστούν και οι χθεσινές αναφορές του Γ.Καρατζαφέρη πως σκέφτεται να αποσυρθούν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ απο την Βουλή, αλλά και αντίστοιχη προτροπή του Αλέκου Αλεβάνου προς τα κόμματα της Αριστεράς, γίνεται φανερό ότι το πολιτικό σκηνικό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ ρευστό.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν από το πρωί και ήθελαν πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπογράφουν "επιστολή διαμαρτυρίας" προς τον Γ.Παπανδρέου.

Η επιστολή έχει ήδη τις υπογραφές 16 βουλευτών, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Ο κ.Κουρουμπλής δήλωσε ότι κυκλοφορεί η επιστολή και συλλέγονται υπογραφές, ενώ τόνισε: "ζητάμε να γίνει συζήτηση" καθώς "υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα". Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλη εάν δεν προηγηθεί συζήτηση.

O Π.Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού κειμένου είναι μια υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

"Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο" ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι "υπάρχουν σημεία για τα οποία θέλουμε διευκρινίσεις".

Ο Π.Κουρουμπλής επισήμανε, επίσης, ότι οι βουλευτές ζητούν και απολογισμό του τι έχει γίνει στην οικονομία μέχρι τώρα, τι δεν πήγε καλά σε διάφορους τομείς -όπως η είσπραξη φόρων- και να εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι είναι αυτό που διαβεβαιώνει ότι τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουν.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης–τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015 ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη. 

Το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Στη σημερινή, χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί;

Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός.

- Είναι ζήτημα πατριωτισμού.
- Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
- Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας.

Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).

Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής, αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:

1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2. Μεσοπρόθεσμο -πρόσθετα μέτρα 2011- αποκρατικοποιήσεις
3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή

Αντωνίου Τόνια
Γερανίδης Βασίλειος
Γιαννακά Σοφία
Καϊλή Εύα
Καρτάλης Κωνσταντίνος
Κουκουλόπουλος Πάρις
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Λιντζέρης Δημήτρης
Μερεντίτη Αθανασία
Νασιώκας Έκτορας
Ρενταρή Όλγα
Ρομπόπουλος Θωμάς
Σαλαγιάννης Νικόλαος
Τζελέπης Μιχάλης
Τόγιας Βασίλης»