Τριήμερο Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σειρά περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων, με κεντρικό σύνθημα: «Το Περιβάλλον μας έχει ανάγκη ΟΛΟΥΣ», έχει προγραμματίσει ο Δήμος Χανίων το τριήμερο 3, 4 και 5 Ιουνίου 2011, στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

«Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου "γιορτάζει" το Περιβάλλον, καθώς ο ΟΗΕ έχει ορίσει την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Χιλιάδες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται παγκοσμίως την ημέρα αυτή με κοινό στόχο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι οι έννοιες "οικολογία", "περιβαλλοντική συνείδηση" και "περιβαλλοντική προστασία" μας αφορούν πολύ πιο άμεσα απ' όσο νομίζουμε και ότι ο καθένας μας ξεχωριστά έχει τη δύναμη να συμβάλλει ενεργά και ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και πρόεδρος της Επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων, Γαβριήλ Κουρής.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις και τις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, ο κ. Κουρής τόνισε ότι «στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα πως η ενεργή συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε σχεδιασμού βιώσιμης ανάπτυξης».

Πρόγραμμα Δράσεων – Εκδηλώσεων 2011

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

19.30: Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ): Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής μαθητών Δημοτικών Σχολείων με θέμα «Πράσινη Πόλη». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00 - 14.00 μ.μ. και 18.00- 21.00.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

09.00: Εθελοντικός καθαρισμός και δενδροφύτευση στην περιοχή του Κουμπελή υπό το συντονισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Χανίων. Σημείο συνάντησης της δράσης, το 35ο Νηπιαγωγείο (οδός Μ. Αλεξάνδρου 18).

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

19.00: Κεντρική Εκδήλωση Δήμου Χανίων για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Τοποθεσία: Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος»
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
19.00: Καλωσόρισμα-χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη
19.15: «Η διαχείριση του περιβάλλοντος στην αρχαία Ελλάδα» ομιλητής Κων/νος Οικονομάκης, Δρ. Γεωπόνος-Ερευνητής.
19.30: Βράβευση διακριθέντων στο διαγωνισμό για το πιο πράσινο μπαλκόνι και για τον καλύτερο κήπο στα όρια του νέου Δήμου Χανίων.
20.15: Βράβευση μαθητών Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Πράσινη Πόλη».
21.00: Προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας-ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια (An Inconvenient Truth)» - Είσοδος Ελεύθερη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
-10.00: Καθαρισμός της παραλίας Αγίου Ονουφρίου Ακρωτηρίου από οπλίτες της 115 Πτέρυγας Μάχης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

- 08.30: Μονοήμερη πεζοπορική δραστηριότητα και εθελοντικός καθαρισμός του φαραγγιού του Δικτάμου από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.

Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει από το Κατοχώρι της Δημ. Ενότητας Κεραμιών. Η αναχώρηση όλων των συμμετεχόντων θα γίνει στις 8.30 το πρωί από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου και η επιστροφή θα γίνει νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής θα δίνονται από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου (Τζανακάκη 90), από τις 21:00 έως τις 23:00 (τηλ. 28210 44647 και 28210 54903) και από την ιστοσελίδα www.eoshanion.gr .

- 14.00: Καθαρισμός παραλίας Αγίας Μαρίνας από την Thomas Cook Scandinavia σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων (έναρξη από ξενοδοχείο Αλεξάνδρα Beach).


Στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνεται ακόμη καθαρισμός ακτής/παραλίας Βλητέ Σούδας με τη συμμετοχή – με τεχνικά μέσα και προσωπικό - του Ναυστάθμου Κρήτης.