Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο στη συλλογή της, αφού για 4η συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κρήτης.

Μετά την επικράτηση στο πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης, η ΣΑΧ νίκησε τον πρωταθλητή Ανατολικής Κρήτης, ΟΦΗ, σε αγώνα, που όχι μόνο έκρινε τον Παγκρήτιο τίτλο, αλλά και το ποια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κρήτη στην τελική φάση της Πανελλήνιας διοργάνωσης.

Το δελτίο τύπου της ΣΑΧ αναφέρει τα εξής:

Στην γνώριμή της θέση, στην κορυφή του Κρητικού σκακιού βρέθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων. Η εξαίρετη δουλειά που κάνει στις μικρές ηλικίες αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα σε κάθε διοργάνωση με τα αποτελέσματα των παικτών της δημιουργώντας έτσι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ επιτυχιών!

Μετά την επικράτησή της την προηγούμενη εβδομάδα στο πρωτάθλημα δυτ. Κρήτης, την Κυριακή που μας πέρασε αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ανατ. Κρήτης ομάδα του ΟΦΗ σε έναν αγώνα που θα έκρινε όχι μόνο τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Κρήτης αλλά και το ποιά ομάδα θα μας εκπροσωπήσει στην τελική φάση της Πανελλήνιας διοργάνωσης. Η ομάδα του ΟΦΗ έχοντας κάνει αξιόλογα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια σίγουρα είναι με διαφορά ο κορυφαίος σύλλογος του Ηρακλείου και πλέον η προσπάθειά της είναι να σπάσει το κατεστημένο που έχει δημιουργήσει η ΣΑΧ. Ειδικά τη φετινή χρονιά ο αγώνας αναμενόταν αρκετά αμφίρροπος μιας και οι παίκτες της ΣΑΧ ήταν μικρότεροι ηλικιακά σε σχέση με τις κατηγορίες που αγωνίζονταν. Αυτά όμως όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο μιας και στην πράξη απεδείχθη εντελώς το αντίθετο με την ωριμότητα στο παιχνίδι τους, τις γνώσεις τους και το πάθος για τη διεκδίκηση της νίκης που πρέπει να διακρίνει τους παίκτες αυτής της ηλικίας φτάσανε σε μία άνετη νίκη όπου το τελικό σκορ με 4,5 – 1,5 υπέρ της ΣΑΧ δεν χωράει καμία αμφισβήτηση!

Η λήξη του αγώνα μετά από τεσσεράμισι ώρες μονομαχίας βρήκε τους σκακιστές της ΣΑΧ να πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους πρόκριση και να επιβραβεύονται για τις προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά στις προπονήσεις τους, αποτελεί βέβαια και ηθική δικαίωση των προσπαθειών των μελών του συλλόγου.

Αγωνιστικά τώρα το έναυσμα της νίκης έδωσε η εννιάχρονη Καραβιτάκη Ευαγγελία η οποία από νωρίς απέκτησε πρωτοβουλία στο παιχνίδι της κερδίζοντας γρήγορα την Ματθαιάκη Νεφέλη δίνοντας έτσι και ψυχολογική τόνωση στους συμπαίκτες της, ακολούθησε η νίκη του πρωταθλητή Ελλάδος Πατρελάκη Ευάγγελου επί του Τσέλου Αριστοτέλη, εκεί όμως που άρχισε να φαίνεται ο θρίαμβος για την ομάδα της ΣΑΧ ήταν στην νίκη του Γεωργακόπουλου Νίκου επί του Σερπετσιδάκη Νίκου. Με το αποτέλεσμα αυτό η ΣΑΧ έφτασε στο 3-0 και πλέον θέλανε μία ισοπαλία στους τρεις εναπομείναντες αγώνες για να πάρουν τη νίκη, αυτή δεν άργησε και ήρθε με τον καλύτερο τρόπο όταν ο Φυντριλάκης Σταύρος αξιοποίησε άψογα την υπεροχή που είχε από το άνοιγμα της παρτίδας εναντίον του Βιτσαξάκη και την μετέτρεψε σε νίκη.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν η Ανθή Βοζινάκη που αντιμετώπιζε την Σερπετσιδάκη Ευανθία δεν υπέπιπτε σε λάθος σε ένα σημείο που πλέον φαινόταν ότι ήταν πολύ κοντά στη νίκη. Η ισοπαλία του Αργύρη Παπαδόπουλου με τον Καδιάνη Γιώργου στην πρώτη σκακιέρα έκλεισε και τυπικά το ματς. Να επισημάνουμε ότι με την ομάδα της ΣΑΧ εκτός από τους παραπάνω σκακιστές αγωνίστηκαν σε προηγούμενους αγώνες η Πετράκη Ευαγγελία και ο Παπαδημητράκης Γιώργος. Πλέον η ομάδα της ΣΑΧ ετοιμάζεται για την τελική φάση που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Βραχάτι Κορινθίας.

Να τονίσουμε βέβαια την μεγάλη βοήθεια που προσφέρει ο κεντρικός χορηγός της ΣΑΧ η ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. που στηρίζει την κάθε αγωνιστική προσπάθεια του συλλόγου.