Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις τόσο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί μη συμψηφισμού των αγροτικών επιδοτήσεων με οφειλές των παραγωγών προς το δημόσιο αναθερμάνθηκε το θέμα της παρακράτησης για τα χρέη προς τον ΟΓΑ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και συγκεκριμένα με έγγραφο του Επιτρόπου Γεωργίας Dacian Ciolos, που δημοσιεύει το «Έθνος», φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πάρει έγκριση από την Κομισιόν για το μέτρο του συμψηφισμού οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων που εισπράττουν οι δικαιούχοι οφειλέτες.
Ειδικότερα, με την έγκριση αυτή από την Κομισιόν θα προχωρήσει ο αυτόματος συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ, ύψους 730 εκατ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ο \”ΑγροΤύπος\” επικοινώνησε με τον κ. Τάσο Χανιώτη, επικεφαλή της Διεύθυνσηs Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Χανιώτης δήλωσε τα εξής: «δεν γνωρίζει η υπηρεσία μας για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής του αρμόδιου Επιτρόπου. Επειδή όμως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι μετά από σχετικό ερώτημα που έκανα στους νομικούς μου συμβούλους μου ανέφεραν ότι υπάρχει μια νομική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή που έκαναν η Φιλανδία και η Δανία, η οποία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να παρακρατήσουν κοινοτικούς πόρους που δίνονται στους αγρότες».

Με βάση τον σχεδιασμό η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης.
Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ύψος μιας ετήσιας εισφοράς το μέγιστο και από αυτή τη διαδικασία, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αναμένεται ανάλογα με το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε παραγωγός από την ενιαία ενίσχυση να μεταβιβαστούν τελικά στα ταμεία του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του έτους περί τα 65-75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κρίσιμο για την κάλυψη του ανοίγματος του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού κέντρου.
Πάντως να θυμίσουμε ότι όταν επισκέφθηκε την χώρα μας ο Επίτροπος Ciolos, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, και ερωτήθηκε σχετικά, απέκλεισε κάθε δυνατότητα παρακράτησης επιδοτήσεων για χρέη προς το κράτος, αναφέροντας πως πρόκειται για προσωπικές πληρωμές της Ε.Ε. προς κάθε αγρότη και δεν μπορεί να μεσολαβεί το κράτος. Επίσης, ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει τόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και η παρούσα.
paseges.gr/agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook