Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους στο ευρύτερο Δημόσιο είναι ακόμα μπροστά, αφού η Τρόικα δεν ικανοποιείται από τις ως τώρα απολύσεις, ούτε από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015. 
Δύο εβδομάδες μόλις μετά το αλαλούμ των δηλώσεων Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου περί απολύσεων στο δημόσιο και μια μέρα μετά την εξαγγελία Πάγκαλου, έστω δια της πλαγίας οδού, για τις πρώτες 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο, οι ελεγκτές της Τρόικα, στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ζήτησαν επιτακτικά χθες από το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύσεις ότι θα γίνουν απολύσεις σε Δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό . 
Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε ένας απολογισμός της πορείας μείωσης του προσωπικού στις υπό εξυγίανση ΔΕΚΟ , όπως είναι ο ΟΣΕ και οι συγκοινωνιακοί φορείς. 
Εκεί διαπιστώθηκε πως η μείωση προσωπικού δεν κρίνεται ικανοποιητική, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος που αναλαμβάνει το δημόσιο. Και τούτο, παρά το επιχείρημα της κυβέρνησης πως ήδη μειώθηκαν κατά 80.000 οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο από το 2009 και επίκειται να μειωθεί περαιτέρω κατά 10% με πάγωμα των προσλήψεων (προτάθηκε και να επιβληθεί κανόνας 1 νέα πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις). 
Με δυσπιστία αντιμετώπισαν επίσης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προγράμματα εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο τομέα, μετατάξεις και αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ προκειμένου να απορροφηθούν αλλού. 
Όπως τόνισαν οι ελεγκτές , το μέτρο των μετατάξεων κρίνεται ως αργό και αναποτελεσματικό και απαιτούνται δραστικά μέτρα για άμεση μείωση του προσωπικού. 
Νέα μέτρα και το 2012 
Παρά τις διαφωνίες, υπήρξε χθες συναίνεση για τα μέτρα του 2014 και του 2015, τα οποία όμως θα περιγράφονται μόνο γενικά (ως δημοσιονομικός στόχος εξοικονόμησης πόρων) χωρίς να επεξηγούνται επακριβώς, με προοπτική να αρχίσουν να εξειδικεύονται από το 2012 και μετά. 
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα εμφανίζει αναλυτικά μόνο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2011 -2013, ενώ θα δίνει μόνο τις γενικές κατευθύνσεις για τα δύο τελευταία χρόνια του προγράμματος . 
Τα νέα μέτρα που έρχονται άμεσα, θα ισχύσουν από φέτος κιόλας και θα αποφέρουν έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ. 
Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσει ένα τεράστιο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, την επιβολή ΕΦΚ στα μη αλκοολούχα ποτά τις αναπροσαρμογές των συντελεστών ΦΠΑ . Θα περιέχει επίσης την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και την μείωση των φορολογικών απαλλαγών με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. 
Όπως μετέδωσε χθες το protothema.gr, επανέρχονται οι φόροι και οι κλίμακες πολλών ταχυτήτων για τα φυσικά πρόσωπα. 
Τις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε δημόσιο ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, θέτοντας περιορισμούς στις αμοιβές αλλά και το υπηρετών προσωπικό κάθε εταιρίας . 
Όπως τόνισαν τα στελέχη της Τρόικας, είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση, τα μέτρα να ολοκληρωθούν και να εφαρμόζονται ως το φθινόπωρο, αφού τότε –και παράλληλα με το υφιστάμενο οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποίησης- θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και το \”νέο\” μνημόνιο, για το πρόσθετο δάνειο που έχει ανάγκη η χώρα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook