Την υψηλότερη εποχικότητα, η οποία μάλιστα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο, με την Κύπρο μόνο να προσεγγίζει τα υψηλά ποσοστά της Ελλάδας.

Ποιες είναι οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην Ελλάδα;

Οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ αντίθετα οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου και Αττικής εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη εποχικότητα σε σχέση με την επικράτεια. Μάλιστα, με βάση τις αφίξεις, στις περιφέρειες αυτές κατά το εξάμηνο Μαϊου- Οκτωβρίου ξεπερνά το 95% των συνολικών αφίξεων.

Για την περιφέρεια Αττικής, η εποχικότητα που καταγράφεται είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα.

Ακόμη και ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος ήταν πάντα ένα στήριγμα για το συνολικό τουρισμό της χώρας μας και εμφάνιζε σχετικά μικρή εποχικότητα στην Ελλάδα προ δεκαπενταετίας, πλέον τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική επιδείνωση, ενδεικτικό του ότι οι Ελληνες έχουν \’\’συμπυκνώσει\’\’ τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με επιστημονικό υπεύθυνο το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεράσιμο Ζαχαράτο, για την εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα, παρόλο που η όξυνση του φαινομένου της εποχικότητας αφορά όλες τις χώρες- Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο- στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως επισημαίνει η μελέτη, οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα προέρχονται από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία, ενώ τη χαμηλότερη εποχικότητα εμφανίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από την Κύπρο, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι χώρες προέλευσης τουριστών με χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν σχετικά χαμηλά μερίδια συμμετοχής στο σύνολο των τουριστών (με εξαίρεση τις ΗΠΑ). Επιπλέον, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα (οι οποίες μάλιστα σαν σύνολο αντιπροσωπεύουν το 39,4% των αφίξεων) εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Με βάση τις αφίξεις πάντως, τον Αύγουστο λαμβάνει χώρα το 21,68% των αφίξεων, το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου το 69,68% και το εξάμηνο Μαϊου- Οκτωβρίου το 86,5%.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook