Κοινή ανακοίνωση για την πώληση της τελευταίας κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη εξέδωσαν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ο Δήμος Ηρακλείου, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη:

\”Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της πώλησης της τελευταίας κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Τον Μάιο του 1948, ο Νίκος Καζαντζάκης παραιτείται από την Ουνέσκο και εγκαθίσταται στην Αντίμπ (στη Νότια Γαλλία, κοντά στις Κάννες). Στην αρχή κατοικεί σε σπίτια που ενοικιάζει, στη Βίλα Ρόζα (από το Μάιο του 1948 έως τον Απρίλιο του 1949) και στη Βίλα Μανολίτα (από τον Απρίλιο του 1949 έως τον Ιούνιο 1954). Ακολούθως αγοράζει ένα μικρό σπίτι στην οδό Bas Castelet (Παλιά Πόλη) και κατοικεί εκεί από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιούνιο του 1957.

Η τελευταία αυτή κατοικία, το «Κουκούλι», όπως την ονόμαζε ο μεγάλος Κρητικός, πωλείται σήμερα. Μετά το θάνατο του Καζαντζάκη, η Ελένη το πούλησε και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. Το σπίτι άλλαξε άλλες δύο φορές ιδιοκτήτες. Το 2011, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκε ότι το σπίτι πωλείται ξανά. Η Εταιρεία απευθύνθηκε στο Δήμο της Αντίμπ, στον Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του νομού Alpes Maritimes, καθώς και στον Πρόεδρο της περιφέρειας Provence-Alpes-Côte d’Azur, για να ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να αγοραστεί το «Κουκούλι» και να γίνει «Οίκος Συγγραφέων», με δεδομένο ότι στην Αντίμπ είχαν ζήσει και άλλοι γνωστοί συγγραφείς εκτός από τον Καζαντζάκη, όπως ο Audiberti.

Η προσπάθεια αυτή όμως δεν ευοδώθηκε τότε λόγω πολύ μεγάλης τιμής πώλησης του σπιτιού αυτού.

Το Σεπτέμβριο του 2014, ο δικηγόρος Αθηνών κ. Στέλιος Ξηρουχάκης, μας ειδοποίησε και θερμά τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, ότι είδε, περνώντας από την Αντίμπ, αγγελία για την πώληση του σπιτιού αυτού, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχική. Πήρε πληροφορίες και έγραψε σε πολλούς φορείς στην Ελλάδα προτείνοντας την αγορά του σπιτιού από κάποιο ελληνικό φορέα.

Ακολούθησαν διάφορες πρωτοβουλίες και προτάσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γι’ αυτό το ζήτημα. Ορισμένα ιδρύματα, μη κερδοσκοπικοί φορείς και ιδιώτες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Ύστερα από μεταξύ μας συνεννόηση, το Μουσείο Καζαντζάκη, ο Δήμος Ηρακλείου, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη συμφωνήσαμε τα εξής:

1. Να εξετάσουμε όλες τις δυνατές περιπτώσεις απόκτησης και προοπτικές αξιοποίησης της τελευταίας κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη. Για το λόγο αυτό, στο τέλος Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στη Γενεύη, κ. Γιώργος Στασινάκης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και τη Δημοτική Αρχή της Αντίμπ.

2. Να προσκληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και φορείς που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (Κρήτη, τηλ. 2810741689, [email protected]).

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Δήμος Ηρακλείου
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Εκδόσεις Καζαντζάκη\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook