Με τα φρένα σπασμένα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη μέρα. Τελικά η πτώση έφτασε στο 6,25% ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,93 μονάδες.
Λίγο πριν τις 14:30 ο γενικός δείκτης σημείωνε μεγάλη πτώση 3,83% στις 911 μονάδες, ενώ μία ώρα μετά στις 15:30 η πτώση έφτανε το 9,65%. Στις 15:46 η πτώση ξεπέρασε το 10% φτάνοντας το 10,05%.
Στις 14:45, οι απώλειες διευρύνθηκαν και ο γενικός δείκτης κινούνταν στις 902 μονάδες χάνοντας 4,84%! Στις 14:55, ο γενικός δείκτης ήταν στις 896 μονάδες – σπάζοντας το φράγμα των 900 μονάδων- χάνοντας 5,40%! Περίπου στις 15:25, ο γενικός δείκτης έχανε 6,35% στις 887 μονάδες.
Λίγο μετά τις 15:30 όμως ο δείκτης έφτασε στο -9,65%.
Αργότερα, η πτώση συγκρατήθηκε, με το ποσοστό να φτάνει στο -6,25% στις 17:15.
Μέσα σε δύο μέρες, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 10%! 
Τα ξένα funds που έχουν ως δεύτερη επιλογή την Αθήνα ξεπουλούν, πρώτον, διότι ξέρουν ότι, θα ξαναγοράσουν χαμηλότερα και δεύτερον διότι τα ομόλογα υποδεικνύουν κάτι πολύ χειρότερο: η εικόνα δείχνει να επιστρέφει στο 2012, όταν οι αγορές αμφισβητούσαν την ικανότητα της χώρας να δανειστεί με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να κινούνται στα 17 λεπτά. 
Με λίγα λόγια, είχε πραγματοποιηθεί μια λάθος αποτίμηση της αγοράς (mispricing) και μόνο όταν μερικά funds επέστρεψαν αναστράφηκε η κατάσταση με συνέπεια μεγάλα κέρδη. 
Ξεπούλημα 11,9% στην ΓΕΚ στα 2,58 ευρώ, «άδειασμα» και στην Ιντραλότ με πτώση 10,40%. Βουτιά και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έντονες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες με την Αlpha bank να χάνει 3,05%, την Πειραιώς 2,59%, την Εθνική Τράπεζα 2,88% και την Eurobank 7%. Στα 112 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές συναλλαγές περίπου στις 14:30 το μεσημέρι. 
Παράλληλα, από το πρωί δυο είναι τα στοιχεία που επικρατούν στην αγορά, αφενός η προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αφετέρου η επιδίωξη για την πραγματοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές. 
Στις 700 μονάδες εκτοξεύτηκε το spread δανεισμού της Ελλάδας
Στο 7,9% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, δηλαδή τα spreads δανεισμού της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν τις 700 μονάδες. 

Business Insider: Η Ελλάδα καταρρέει ξανά

«Σαν να μην είχε αρκετά προβλήματα ο κόσμος (τους τζιχαντιστές, τον Έμπολα, την Ουκρανία για παράδειγμα), κοιτάξτε τώρα τι επέστρεψε: Η Ελλάδα». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το άρθρο του οικονομικού περιοδικού Business Insider που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα καταρρέει ξανά» και επιχειρεί μια εξήγηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία της χώρας τις τελευταίες ημέρες.
«Η Ελλάδα, που ήταν ήρεμη για λίγο, πλήττεται ξανά από δύο φαινομενικά ξεχωριστά, αλλά ουσιαστικά συνδεόμενα προβλήματα», αναφέρει ο Τζο Γουέιζενθαλ, που υπογράφει το άρθρο. 
«Το πρώτο είναι η άνοδος σε δημοφιλία του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εάν ποτέ εκλεγεί, τότε θα κρατήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με τη λιτότητα», γράφει το Business Insider. 
Ο αρθρογράφος εντοπίζει τον δεύτερο παράγοντα που εξηγεί την κατάσταση της οικονομίας στο ότι παρατηρείται μια «αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη ΕΕ», καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι δε ηγέτες της ΕΕ «δεν είναι τόσο σίγουροι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook