Τηλεδιάσκεψη Κορυφής πραγματοποιήθηκε για τον ιό Έμπολα, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ, της καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε για μια ακόμα φορά την πρόταση για ταξιδιωτικό εμπάργκο στις χώρες της δυτικής Αφρικής, εξηγώντας ότι αυτό θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν μια «σημαντικότερη» προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους χαρακτήρισαν τον ιό Έμπολα «την πλέον σοβαρή υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων ετών».

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί στην Ισπανία με την νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο και στην Γερμανία όπου πέθανε σουδανός εργαζόμενος του ΟΗΕ, ο οποίος είχε μεταφερθεί στη Λειψία από την Λιβερία.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμια της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα.

Σε συνεδρίαση που είχε επίσης ο Ομπάμα με το υπουργικό του συμβούλιο, δεσμεύτηκε ότι την επίβλεψη σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, ενώ δήλωσε ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα αποστέλλουν μια ομάδα ειδικών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίσει κάποιο ανάλογο περιστατικό.

Σημείωσε ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ είναι «πολύ μικρή», ωστόσο τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «να επιταχύνουν και να εντείνουν με θεαματικό τρόπο την οικονομική και υλική τους βοήθεια» προς τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook