Αναστάτωση στους αγρότες αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκαλέσει το κείμενο του Επιτρόπου Γεωργίας Dacian Ciolos που διέρρευσε στην δημοσιότητα και με το οποίο - ουσιαστικά - η Ευρωπαική Επιτροπή ανάβει "πράσινο φως" στην Κυβέρνηση για να παρακρατηιούν απο τις αγροτικές επιδοτήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ. (Δείτε εδώ).

Και μπορεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να επαναλαμβάνει πως είναι αντίθετη με τον συμψηφισμό της επιδότησης με ασφαλιστικές οφειλές των αγροτών, αλλά όπως φαίνεται και απο δριμύτατη καταγγελία του κ.Ciolos απο τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά".

Επισήμως το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει πως δεν γνωρίζει κάτι για το κείμενο του κ.Ciolos, όμως ο κ.Μαριάς αποκαλύπτει πως το έγγραφο που διέρρευσε αποτελεί Απάντηση σε δική του Ερώτηση, η οποία αντί να του δοθεί "διέρρευσε" στον Τύπο προκειμένου να "φτιαχτεί κλίμα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και τι λέει με δυό λόγια η Απάντηση; 

Πως ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες Ενιαίες Ενισχύσεις δίδονται απο την Ε.Ε. απευθείας στους αγρότες και ουδείς μπορεί να "βάλει χέρι¨στα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας, μπορεί να γίνει παρακράτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ.

Μάλιστα υπάρχει και νομικό προηγούμενο, με απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή που έκαναν η Φιλανδία και η Δανία, η οποία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να παρακρατήσουν κοινοτικούς πόρους που δίνονται στους αγρότες.

Εαν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, τότε απο τις επιδοτήσεις που περιμένουν φέτος οι αγρότες θα παρακρατηθούν μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ύψος μιας ετήσιας εισφοράς το μέγιστο και από αυτή τη διαδικασία, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αναμένεται ανάλογα με το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε παραγωγός από την ενιαία ενίσχυση να μεταβιβαστούν τελικά στα ταμεία του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του έτους περί τα 65-75 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ 250.000 αγροτών έχουν φτάσει στα 730.000.000 ευρώ.

Η καταγγελία Νότη Μαριά για τον Ciolos

Απο το Βουλευτικό Γραφείο του κ.Νότη Μαριά εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Τεράστιο θεσμικό ολίσθημα και περιφρόνηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε με τη συμπεριφορά του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos ο οποίος αντί να αποστείλει την γραπτή του απάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διαβιβαστεί στη συνέχεια αρμοδίως στον ερωτήσαντα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά την άφησε να διαρρεύσει στον τύπο «φτιάχνοντας κλίμα» και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων με αγροτικά χρέη προς τον ΟΓΑ.

Είναι γνωστή άλλωστε η προσπάθεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης που με εντολές της τρόικας επιχειρεί να βάλει το χέρι στο 1,1 δις ευρώ που αναμένεται να εισρεύσει τον επόμενο μήνα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις.

Ειδικότερα  όπως προκύπτει από τη σχετική απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ημερομηνία 14/10/2014 και ώρα 15.36 η εν λόγω υπηρεσία δεν είχε λάβει καμία απάντηση της Επιτροπής αναφορικά με την υποβληθείσα υπ΄ αριθμ. Ε-6452/14 γραπτή ερώτηση του Νότη Μαριά.

Και όμως φωτοτυπία μέρους της ως άνω απάντησης του κ. Ciolos είχε δημοσιευτεί ήδη σε φύλο ελληνικής ημερήσιας εφημερίδας με ημερομηνία εκδόσεως 14/10/2014!!!

Ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς κατήγγειλε την εξωθεσμική ως άνω συμπεριφορά  του κ. Ciolos στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ECR που αποφάσισε να θέσει το ζήτημα αυτό στην διάσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ Σουλτς.

Για την ουσία της φερόμενης απάντησης του κ. Ciolos ο Νότης Μαριάς επιφυλάσσεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση μόλις λάβει επίσημα την σχετική απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης."