«Ιωάννης Εμμ. Μανουσάκης: 14 Ιουνίου 1942 – Η θυσία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αυτήν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 11:00π.μ στο Δραπέτι, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του δασκάλου Γιάννη Μανουσάκη που εκτελέστηκε στις 14 Ιουνίου 1942 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

 Η εκδήλωση διοργανώνεται μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδος και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11.00π.μ.: Μνημείο πεσόντων Δραπετίου

• Επιμνημόσυνη δέηση

• Προσκλητήριο νεκρών

• Κατάθεση στεφάνων:

– Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης

– Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλης Βουλγαράκης.

• Τήρηση ενός λεπτού σιγής

• Εθνικός Ύμνος

11:30π.μ.: Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου

• Χαιρετισμοί

– Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης

– Εκπρόσωπος Εργαστηρίου Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας & Νεοελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Πατεράκης

– Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλης Βουλγαράκης

– Εκπρόσωπος της οικογένειας Μανουσάκη, κ. Γεώργιος Μιχ. Μανουσάκης

• Ομιλίες

– «Γιάννης Μανουσάκης – Η Θυσία». Εισηγητής ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

– «Η σύλληψη του Γιάννη Μανουσάκη», Εισηγητής ο Αλκιβιάδης Μανουσάκης, υιός του αείμνηστου Ιωάννη Εμμ. Μανουσάκη

12:15μ.μ.: Αύλειος χώρος αίθουσας Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου
• Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

12.30μ.μ.: Μικρή Δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μανουσάκη

Ο Γιάννης Μανουσάκης γεννήθηκε στο Δραπέτι της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας το έτος 1915. Ο πατέρας του, παπάς και δάσκαλος, του μετέδωσε την αγάπη του για την πατρίδα. Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει δάσκαλο στο χωριό Στόλοι.

Στη Μάχη της Κρήτης πολεμά τους εισβολείς Γερμανούς στο Ηράκλειο με περισσό θάρρος. Μετέχει από την πρώτη στιγμή στην Αντίσταση του Κρητικού λαού απέναντι στους κατακτητές.

Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου του 1942 συλλαμβάνεται στους Στόλους ύστερα από υπόδειξη δοσίλογων και οδηγείται στις φυλακές Ηρακλείου στο πάρκο Θεοτοκόπουλου

Το πρωί της 14ης Ιουνίου 1942 οδηγείται με άλλους σαράντα εννιά Κρήτες πατριώτες στην περιοχή Ξηροπόταμος Ηρακλείου και εκτελείται ως αντίποινα για τα σαμποτάζ των αεροδρομίων Καστελλίου και Ηρακλείου, που έγιναν στις 10 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα. Ο Γιάννης Μανουσάκης ήταν είκοσι εφτά χρονών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook