Ερωτήματα εγείρονται για μια ακόμη υπόθεση κατασκοπείας σε ελληνικό νησί, αυτή τη φορά στην Κω, όπου συνελήφθη 65χρονος Γερμανός για κατασκοπεία και έχει σημάνει… συναγερμός στις αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος χθες το πρωί προσέγγισε στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 65χρονο που μένει στο νησί εδώ και δύο χρόνια και τον συνέλαβαν.

Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής

Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω με χειρόγραφες σημειώσεις,
εξωτερικός σκληρός δίσκος,
δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και t ablet,
πέντε USB Sticks ,
δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
κινητό τηλέφωνο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι σε χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην οικία του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της Κω. Η απολογία του στον Εισαγγελέα αναμένεται να δώσει… φως στην υπόθεση που προσιδιάζει σε παλαιότερη υπόθεση στη Χίο όταν εντοπίστηκε γερμανός κατάσκοπος για λογαριασμό Τούρκων.
Ίδια περίπτωση με τον γερμανό κατάσκοπο της Χίου

Τον Αύγουστο του 2013 σε μια πανομοιότυπη υπόθεση, ένας άλλος Γερμανός, 72χρονος, είχε συλληφθεί στη Χίο με την κατηγορία ότι κατασκόπευε συστηματικά για χάρη των Τούρκων εγκαταστάσεις, έργα, στρατόπεδα κ.λ.π. στο νησί τα οποία φωτογράφιζε και παρέδιδε σε υπηκόους Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 72χρονος «την τελευταία τουλάχιστον τριετία, φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα κ.λ.π υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο και παρέδιδε το υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε υπηκόους Τουρκίας».

Κατά τη σύλληψή του, μάλιστα, είχε δυο φωτογραφικές μηχανές και κάρτες αποθήκευσης με φωτογραφίες από στρατόπεδα της Χίου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφίσεις γίνονταν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ, για κάθε αποστολή. Το υλικό αποστελλόταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e – mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβανόταν από πέντε άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.

Ο 72χρονος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook