"Τον φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" και αυτή την παροιμία φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στο δήμο Αποκόρωνα ο οποίος μερίμνησε να προστατέψει την περιοχή του από τον κατορροϊκό πυρετό χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο στην αναμονή.

Έτσι μπροστά στην απειλή του καταρροϊκού πυρετού, (έχει ήδη "χτυπήσει" με κρούσματα το Ακρωτήρι) ο δήμος αποφάσισε να μην περιμένει μέχρι να... πάθει, αλλά να πάρει στα χέρια του την κατάσταση.

Την ώρα που η αντιπεριφέρεια Χανίων θα ξεκινήσει από το Ακρωτήρι ψεκασμό και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλες περιοχές, ο δήμος Αποκορώνου αποφάσισε να μην περιμένει το "θα".

Δήμος και κάτοικοι έδρασαν γρήγορα και... μαζί!

Με δική του πρωτοβουλία ο δήμος επικοινώνησε με τη διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Χανίων προκειμένου ο ίδιος να κάνει τον προληπτικό ψεκασμό που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Επειδή από τη δ/νση κτηνιατρικής δεν επαρκούσαν τα χρήματα για να γίνει ο ψεκασμός στον Αποκόρωνα, αποφάσισε ο δήμος με δικούς του πόρους να καλύψει τα έξοδα.

Αγοράστηκαν τα φάρμακα και στη συνέχεια ο δήμος συγκέντρωσε όλους του κτηνοτρόφους αλλά και τους προέδρους από τις τοπικές κοινότητες για να οργανώσουν οι ίδιοι τον ψεκασμό.

Μάλιστα στον ψεκασμό ήταν σημαντικό ότι συμμετείχαν εθελοντές όχι μόνο από τα τοπικά συμβούλια αλλά και απλοί πολίτες που έβαλαν τα τρακτέρ τους και τον κόπο τους.

Σήμερα το πρωί προμηθεύτηκαν τα φάρμακα και το απόγευμα άρχισε ο ψεκασμός ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο.

Μακάρι να λειτουργούσε έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση που πήρε άμεσα πρωτοβουλία αλλά και οι πολίτες που πρόσφεραν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

Εντωμεταξύ ο ψεκασμός για τον καταρροϊκό πυρετό σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας έχει αποφασιστεί να αρχίσει από το Ακρωτήρι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων:

 
"Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων ανακοινώνεται ότι, μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολου Βουλγαράκη, και με αφορμή την επιβεβαίωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων, ξεκινάει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος προληπτικών εντομοκτονιών για την καταπολέμηση των εντόμων (Cullicoides spp) φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού στις αιγοπροβατοτροφικές και βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής Ακρωτηρίου.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλες περιοχές της Π.Ε. Χανίων που θα καθοριστούν από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ανάλογα με την κρίση της.

Οι ψεκασμοί θα γίνονται από εργολάβο στον οποίο έχει ήδη ανατεθεί το έργο και σε πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Χανίων.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος τους.

Επίσης, παρακαλούνται οι Δήμαρχοι οι οποίοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη, να έρχονται σε άμεση επαφή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων (τηλέφωνα επικοινωνίας: 28213-46600 / 46603-4, κ. Μεσσαριτάκης). Το πρόβλημα έχει ποικίλες διαστάσεις – οικονομικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές – και πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες."

Flashnews.gr