Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, όταν μετά τον επεισοδιακό αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας - Αλβανίας αλβανοί εθνικιστές πέρασαν μέσα από ελληνικό μειονοτικό χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά το τέλος του αγώνα αυτοκινητοπομπή με αλβανικές σημαίες μπήκε στο χωριό προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Στην συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί που μάλλον έριξαν οι κάτοικοι του χωριού προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους εθνικιστές διαδηλωτές.

Κάποιοι, μάλιστα, κατέφυγαν στην εκκλησία του χωριού, χτύπησαν τις καμπάνες για να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα ακραίου εθνικισμού και ανθελληνισμού. Και όχι μόνο από ομάδες ανεξέλεγκτων εθνικιστών, όπως συνέβη με τα προχθεσινά επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη».

Όλα δείχνουν, πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος, ότι «κάτι πάει λάθος στην αλβανική πολιτική», καθώς «αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με κράτος που επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ».

Και κατέληξε: «Δική μας, πάντως, υποχρέωση είναι να σταθούμε στο πλευρό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και να τους στηρίξουμε παντί τρόπω στον αγώνα τους να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας και να συνεχιστεί δημιουργικά η ιστορική της παρουσία στις προαιώνιες εστίες της».

in.gr