Την έναρξη της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο (World Trade Center) του Μανχάταν ανακοίνωσε η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι με αγιασμό και τελετή θεμελιώσεως.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής «ο μικρός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, του οποίου η παρουσία στο νότιο τμήμα του Μανχάταν χρονολογείται από 1916, ήταν ο μόνος ιερός χώρος λατρείας που κατεστράφη ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τον όγκο των ερειπίων του νοτίου πύργου».

Ο καινούριος ναός του Αγίου Νικολάου θα οικοδομηθεί ως εθνικό προσκύνημα παγκοσμίου εμβέλειας, σε μικρή απόσταση από την αρχική του τοποθεσία και σε περίοπτη θέση, στον αριθμό 130 της οδού Liberty, ακριβώς απέναντι από το μνημείο που δημιουργήθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου. Η Αρχιεπισκοπή, αναφέρει πως θα είναι χώρος λατρείας και προσευχής, «αλλά και χώρος επισκέψεως και προσκυνήματος ανθρώπων κάθε πίστεως που θα επισκέπτονται στο εξής εκτός από τον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου και Μουσείου μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου και τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης».

Σημειώνεται ότι ο ναός – που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatrava – θα βρίσκεται σε επίπεδο ψηλότερο κατά περίπου δέκα μέτρα από το επίπεδο του δρόμου, στην άκρη ενός χώρου πρασίνου και θα είναι βασισμένος στο ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, περίκεντρος, κυκλοτερής και προσαρμοσμένος στον μοντέρνο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κυριαρχούν οι πύργοι από γυαλί και σίδερο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook