Σε βασικά αρδευτικά έργα στο νομό Χανίων, αναφέρεται Απάντηση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ, κ.κ. Μανωλάκου, Χαλβατζή και Μωραίτη.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο φράγμα Ταυρωνίτη, απο την Απάντηση του κ.Καρασμάνη προκύπτει πως η σχετική μελέτη είχε σταλεί για επικαιροποίηση στον ΟΑΔΥΚ προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (στον οποίο εντάχθηκε ο ΟΑΔΥΚ) κ. Λευτέρης Κοπάσης, είπε στο Flashnews.gr, πως ανταποκρινόμενος στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ο Οργανισμός προχωρά στην επικαιροποίηση της μελέτης προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να κατασκευαστεί το δεύτερο μεγάλο φράγμα - μετά τον Βαλσαμιώτη - στο νομό Χανίων.

Επίσης σε ότι αφορά στην λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας, - η οποία δεν λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών και κακής χωροθέτησης -  ο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποιεί πως απο το Υπουργείο έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης προυπολογισμού 4.750.000 ευρώ, αλλά πρέπει η Περιφέρεια Κρήτης να αναθεωρήσει τους Περιβαλλοντικούς όρους και να εντάξη το έργο σε Περιφερειακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος και σε ότι αφορά στην λιμνοδεξαμενή των Αγ.Θεοδώρων, η οποία ενώ γέμισε με νερό, μια καθίζηση, ουσιαστικά την κατέστρεψε, ο κ.Καρασμάνης αναφέρει πως απο την πορεία του έργου αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας, θα εξαρτηθεί και το τι θα γίνει με την λιμνοδεξαμενή των Αγ.Θεοδώρων.

Δείτε την απάντηση του Υπ.Αγροτικής ΑνάπτυξηςΔείτε την Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ 

Θέμα: Για τη λειψυδρία στο Νομό Χανίων που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Για ακόμα μια χρονιά, και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ, ακόμα και από το 2010, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνολικά ο λαός των Χανίων έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Ενώ ο Νομός Χανίων είναι από αυτούς με τα υψηλότερα ποσά βροχόπτωσης στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό τείνει να γίνει μόνιμο. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 m3 νερού καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής παρόλο που υπάρχουν για πολλά από αυτά οι αναγκαίες μελέτες εδώ και δεκαετίες. Τα έργα αυτά δεν υλοποιούνται σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
Λόγω της λειψυδρίας οι αγρότες του Ν. Χανίων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειές τους, το οποίο σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους και την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και την νέα ΚΑΠ που πετσοκόβει τις επιδοτήσεις, βλέπουν το αγροτικό τους εισόδημα να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
• Πότε θα δημοπρατηθούν τα φράγματα της Λεκάνης του Ταυρωνίτη (Σεμπρωνιώτη, Παπαδιανών) που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας συνολικά στο Νομό Χανίων με χαμηλό κόστος λόγω υψομέτρου, δεδομένου ότι η μελέτη τους έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
• Τι μέτρα θα παρθούν από το Υπουργείο για να αντιμετωπισθεί άμεσα και γρήγορα το πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών στις περιοχές Χρυσοσκαλίτισσας, Λιβάδια και τι μέτρα θα παρθούν για την γρήγορη αποκατάσταση των δυο λιμνοδεξαμενών ή τη χωροθέτηση νέας. Στην περιοχή του Ελαφονησίου (Χρυσοσκαλίτισσα) μια λιμνοδεξαμενή (Αγ. Θεοδώρων), που είχε κατασκευάσει το Υπουργείο Γεωργίας τη δεκαετία του ΄90, έπαθε σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα να χαθεί όλο το νερό που ήταν αποθηκευμένο και να μείνουν χωρίς νερό τουλάχιστον 1000 στρέμματα κηπευτικών και δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο είχε κατασκευαστεί άλλη μια λιμνοδεξαμενή (Χρυσοσκαλίτισσα) από το υπουργείο Γεωργίας που ποτέ δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών και που η μελέτη αποκατάστασης εκκρεμεί χρόνια τώρα στο Υπουργείο σας. 
• Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη και η δημοπράτηση της λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου, όπου το νερό από τις γεωτρήσεις έχει γίνει υφάλμυρο και κινδυνεύει να καταστραφεί το έδαφος όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα πρώιμων κηπευτικών.
• Πότε θα δημοπρατηθούν η μελέτη για την άδρευση της υψηλής ζώνης Αγυιάς-Κολυμπαρίου που θα δώσει ανάσα στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της περιοχής
• Πότε θα δημοπρατηθούν τα έργα ύδρευσης-άρδευσης του Βορειοανατολικού Αποκόρωνα, που παρότι είναι από τις πλουσιότερες περιοχές σε νερό, οι κάτοικοι καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.