Την απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής Ψυχικής Υγείας με την ενεργό συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ανακοίνωσε η Διοίκηση της 7η ΥΠΕ Κρήτης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το Σωματείο ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές ΥΠΕΡΒΑΣΗ, το Σύλλογο Φίλων & Συγγενών Ψυχικά Ασθενών ΚΡΙΚΟΣ και εκπροσώπους του ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου.

Η συνάντηση των Συλλόγων με τον Διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη και την Υποδιοικήτρια Άννας Τριχοπούλου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 7η Υ.ΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Όπως δήλωσε και ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης:

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση αφού για πρώτη φορά σε επιτροπή ψυχικής υγείας στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχουν ενεργά λήπτες υπηρεσιών υγείας, με στόχο την καλύτερη δυνατή προάσπιση και προαγωγή του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών (Δ.Υ.Ψ.Α.), στο οποίο συχνά παρατηρούνται ελλείψεις ως προς την γνώση των πολιτειακών υποχρεώσεων, της τήρησης και της σωστής εφαρμογής των διατάξεων του».

Άλλωστε και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με το πρόγραμμα \”Ψυχαργώς\”, είχε σαν κυριότερο μέλημα της την προαγωγή των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων, παρ όλο ότι όπως παρατηρείται οι πολιτικές καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού δεν έχουν αφομοιωθεί επαρκώς από την ελληνική ψυχιατρική πράξη, τη δημόσια διοίκηση, ή την ελληνική δικαιοσύνη.
Η απλή αναφορά της πρόβλεψης δικαιωμάτων με την ταυτόχρονη μελαγχολική διαπίστωση της παραβίασης τους, δεν μπορεί να είναι μια ικανοποιητική απάντηση.

Μ’ αυτό το δεδομένο η πραγματική εξοικείωση των μηχανισμών με την προοπτική της άσκησης δικαιωμάτων από τους ψυχικά ασθενείς αποτελεί μια ανάγκη υψηλής προτεραιότητας για την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, η οποία καθίσταται ισχυρότερη καθόσον πρόκειται για την επανένταξη των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα, ενώ παράλληλα τίθεται και ως παράμετρος ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αξιολόγησης τους.

Επίσης, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η αρμόδια σε θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου, αρμοδιότητες της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας θα είναι ακόμα ο συντονισμός, σχεδιασμός και η κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων σε ο τι αφορά έργα και δράσεις ανάπτυξης θεμάτων ψυχικής υγείας σε όλη την Κρήτη, η επίλυσης προβλημάτων που παρατηρούνται.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον σχεδιασμό- συντονισμό και την ανάπτυξη δράσεων του ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου, που πλέον με την ενεργή υποστήριξη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί μια πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook