Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, όμως «μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές» αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Ευρασιατικής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει «το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Και πρόσθεσε: «Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αναγνώριση από όλους της πρόοδου που έχει πετύχει η χώρα άνοιξε τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή και ως εκ τούτου για το πώς θα προχωρήσει η χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Ωστόσο, ανέφερε -επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- οι αγορές παρά την πρόοδο αντιδρούν με υπερβολή λόγω ανησυχιών που προκαλεί το πολιτικό ρίσκο.
Και ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή -αν ειναι δυνατόν- η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές…».

«Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε:

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί \’χωρίς προηγούμενο\’, δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ\’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters ο ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 και ότι η χώρα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook