Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί β\’ βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, για τις ελλείψεις σε καθηγητές-βιβλία και για τον εξεταστικό Μαραθώνιο του «Νέου Λυκείου».

Για το λόγο αυτό η ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει την Τετάρτη 22/10 τρίωρη στάση εργασίας στις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος των σχολείων.

Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωσή της:

\”Έχει περάσει ήδη περισσότερο από ένας χρόνος από την εφαρμογή του λεγόμενου «νέου Λυκείου», αλλά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για μαθητές, γονείς και καθηγητές μας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

Το «νέο Λύκειο» έχει διαλύσει ποικιλοτρόπως την εκπαιδευτική διαδικασία και στη γενική και στην τεχνική εκπαίδευση, μετατρέποντάς την σε έναν συνεχόμενο (τριετή) εξεταστικό Μαραθώνιο. Εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά όσους μαθητές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξετάσεις και στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών, αφαιμάζοντας οικονομικά τις οικογένειές τους. Το «νέο Λύκειο» υποβαθμίζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, οδηγώντας στην στείρα απομνηνόνευση και την παπαγαλία και με την «Τράπεζα Θεμάτων» αυξάνει υπέρμετρα τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη και αλλοιώνει παράλληλα την ουσία της διδασκαλίας μετατρέποντας την σε επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων για τις εξετάσεις. Συνεπώς στο «νέο Λύκειο», η διδακτική διαδικασία έχει ήδη εξοβελιστεί και οι μαθητές που δεν μπορούν να «ακολουθήσουν» οικονομικά και μορφωτικά «απλά» εγκαταλείπουν το σχολείο ή στρέφονται στην φτηνή κατάρτιση-απλήρωτη μαθητεία/εργασία. Η μαθητική διαρροή έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο, αλλά «δικαιολογείται» από τη θεωρία πως ο ίδιος ο μαθητής «δεν παίρνει τα γράμματα» την ίδια στιγμή που έχει καταργηθεί η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.

Ταυτόχρονα, αν και έχει περάσει ένας μήνας και πλέον από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, κάθε εβδομάδα στα σχολεία της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων χάνονται 1610 διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις των 70 καθηγητών. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση υπάρχει στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Οι μαθητές περιφέρονται στο προαύλιο περιμένοντας τους αναπληρωτές καθηγητές που θα διορίσει το υπουργείο. Μάταια όμως γιατί οι ελλείψεις των 30 χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 4 χρόνια από την πολιτική των μηδενικών διορισμών και τις συνταξιοδοτήσεις, είναι αδύνατον να καλυφθούν από τις κουτσουρεμένες δαπάνες του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους μαθητές και τους συναδέλφους που μπαίνουν στην τάξη. Κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία αφού λείπουν 78 βιβλία μαθημάτων, μεταξύ των οποίων ΟΛΑ τα βιβλία κατεύθυνσης της Γ’ Γεν. Λυκείου και ΟΛΑ τα βιβλία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στα οποία οι μαθητές θα εξεταστούν στις πανελλαδικές. Τα φωτοτυπικά στα σχολεία λειτουργούν με χαρτάκι προτεραιότητας και οι καθηγητές προσπαθούν να μαντέψουν(!!)! την ύλη που θα διδάξουν, αφού για το «νέο Λύκειο» (που ξεκίνησε πέρσι) δεν υπάρχει ούτε η διδακτέα (!!!), ούτε η εξεταστέα (!) ύλη των περισσότερων μαθημάτων.

Ως εκπαιδευτικοί και γονείς πιστεύουμε ότι εκτός από το να ζούμε και περιγράφουμε τη διάλυση της εκπαίδευσης, έχουμε χρέος να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό στην κοινή σύσκεψη της ΕΛΜΕ Χανίων με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων, αφού συζητήθηκαν διεξοδικά αυτά τα προβλήματα, αποφασίστηκε ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση τους να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22/10/2014 στις 12.00π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.
Απαιτούμε άμεσα να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, να σταλούν βιβλία σε επαρκή αριθμό για όλους τους μαθητές και την άμεση έναρξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας. Απαιτούμε τέλος την κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων» και του «νέου Λυκείου» που εξοντώνει τους μαθητές και τις οικογένειές τους και διαλύει την εκπαιδευτική διαδικασία θρέφοντας την παραπαιδεία.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαμαρτυρία, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει την Τετάρτη 22/10 τρίωρη στάση εργασίας στις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος των σχολείων. Ο κοινός αγώνας μαθητών – γονιών – καθηγητών είναι η λύση στα προβλήματά μας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook