Τον Μάιο του 2010 και στο πλαίσιο της 69ης επετείου από την Μάχη της Κρήτης, στην μικρή πλατεία στο τέρμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου , επι Δημαρχίας Κ.Βιρβιδάκη, με κάθε επισημότητα γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Πεσόντων Αεροπόρων.
 
Το μνημείο με τίτλο «Η πτώση του Ικάρου» φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γ.Μαρκαντωνάκης και τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, για να τιμηθούν διαχρονικά οι αεροπόροι της 115 ΠΜ η οι καταγόμενοι από τα Χανιά αεροπόροι, που έπεσαν στο καθήκον.
 
Παράλληλα διαμορφώνεται μια πολύ όμορφη πλατεία με καταπληκτική θέα στο Κρητικό πέλαγος.

   
 
Ακριβώς τρία χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2013, τμήμα της πλατείας κατακρημνίζεται στην θάλασσα και ευτυχώς που δεν ήταν κάποιος εκεί.

 
Φυσικά μαζί με την κατολίσθηση των χωμάτινων όγκων, κατέρρευσαν και τα…τσιμέντα που είχαν ριχθεί "χύμα" στην σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά για την δήθεν προστασία της.
 
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το Μνημείο των Πεσόντων Αεροπόρων, έχει μετατραπεί σε μνημείο αδιαφορίας του Δήμου Χανίων.

 
Μετά την κατολίσθηση και για την προστασία των περιπατητών, τοποθετήθηκε μια περίφραξη εν είδη… .κοτετσιού και έκτοτε ουδέν.
 
Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερες δηλώσεις του καθηγητή κ.Κώστα Συνολάκη, η διάβρωση της ακτής από την θάλασσα επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή στην «Χονολουλού» και πρέπει να μελετηθεί προκειμένου να βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης της παραλίας.

 
Ειδικά όταν στο συγκεκριμένο σημείο έχουν ανεγερθεί και πολυκατοικίες.
 
Πάντως άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων πρέπει να εκπονήσει μελέτη για στήριξη των πρανών ,με σωστές τεχνικές προδιαγραφές (και όχι με την ρίψη τσιμέντου) καθώς – χωρίς αναπλήρωση της ακτής που «χάνεται» - θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της διάβρωσης.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]