Τους χώρους προσωρινής διανυκτέρευσης αστέγων της πόλης του Ηρακλείου που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και λειτουργούν από σήμερα, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο δήμαρχος, κ. Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κα Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ, κ. Γιώργο Τσαγκαράκη και την πρόεδρο των Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, κα Μαίρη Παχιαδάκη. 

Ο Δήμος Ηρακλείου βλέποντας το πρόβλημα με τους αστέγους που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην πόλη, προχώρησε στην τοποθέτηση δύο λυόμενων κατασκευών σε χώρο του Κέντρου Αστέγων, που βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου απέναντι από τη ΣΕΑΠ, όπου τοποθετήθηκαν 13 κρεββάτια για τη διανυκτέρευσή τους. Παράλληλα στον ίδιο χώρο υπάρχουν δομές όπου μπορούν να πάρουν το φαγητό τους, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Επίσης τους διατίθενται ρούχα και κλινοσκεπάσματα, για όσους έχουν τέτοιες ανάγκες. 

Στο μεταξύ ο Δήμος προχωρεί τις διαδικασίες για την ένταξή του στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη δημιουργία μόνιμου χώρου στέγασης 70 αστέγων που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Πέρα από τη στέγαση το πρόγραμμα προβλέπει και στην εργασιακή επανένταξη 28 ωφελούμενων. Στην υλοποίηση του σχεδίου συνεργάζονται το Εργατικό Κέντρο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Αλληλεγγύη Κρήτης, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων και το ΚΕΚ του ΕΒΕΗ. 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά την επίσκεψή του στο χώρο τόνισε: «Ο Δήμος Ηρακλείου συμπληρώνει σήμερα ένα υφιστάμενο από πολλά χρόνια κενό, που αφορά στη διανυκτέρευση αστέγων της πόλης. Τοποθετήσαμε δύο λυόμενες κατασκευές όπου προσωρινά και για ένα εξάμηνο θα φιλοξενούμε άστεγους συμπολίτες μας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα. Η λύση είναι προσωρινή, για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο ευελπιστούμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο και άλλες συλλογικότητες της πόλης, που θα αφορά μια πιο μόνιμη λύση για τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στην κατάσταση αυτή ανυπαίτια». 

Ο κ. Λαμπρινός ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο κα. Σπανάκη, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ κ. Τσαγκαράκη και την πρόεδρο των Γυναικείων Σωματείων κα. Παχιαδάκη, για τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να υπάρξει η σημερινή εξέλιξη και σημείωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανακούφισης όσων έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είχαμε υποσχεθεί και πριν τις εκλογές». 

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα. Αθηνά Σπανάκη, είπε ότι το πρόβλημα στην πόλη είναι σοβαρό, το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει 30 αστέγους, αλλά υπάρχουν και άλλοι άστεγοι οι οποίοι δε θέλουν τη βοήθεια του Δήμου και των κοινωνικών υπηρεσιών. «Εμείς- τόνισε- προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουμε, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους και η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής». 

Η πρόεδρος των Γυναικείων Σωματείων, κα. Μαίρη Παχιαδάκη, που είναι καθημερινά στο Κέντρο Αστέγων, ανέφερε ότι «οι φιλοξενούμενοι τώρα ξεπερνούν τους 20 ενώ γύρω από εμάς είναι ακόμη 40». Συνεχίζοντας επισήμανε: «Είμαι χαρούμενη γιατί σήμερα συμπληρώνεται κάτι που είχαμε ανάγκη και αφορά στη διανυκτέρευση των αστέγων, και γι’ αυτό ευχαριστώ τη δημοτική αρχή. Λύνουμε προσωρινά ένα σοβαρό πρόβλημα και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μια μόνιμη λύση». 

Να σημειωθεί ότι για την γρήγορη λειτουργία των χώρων, έγινε δωρεά των κλινών από τη ξενοδοχείο «Ακτή Ζευς» και των στρωμάτων από την εταιρεία Super Strom του κ. Φανούρη Βατσινά.