Από καρκίνο πάσχει ο Ράτκο Μλάντιτς πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic, η οποία επικαλείται τον δικηγόρο του.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του Μλάντιτς Μίλος Σάλιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας υποβλήθηκε μυστικά σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin, δηλαδή καρκίνο των λεμφαδένων, σε κλινική του Βελιγραδίου το 2009.

Φέρεται να υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και σε χημειοθεραπεία, δήλωσε ο Σάλιτς, επικαλούμενος ιατρικά έγγραφα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της σερβικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι πλαστογραφημένα.

Σύμφωνα με τον Βέκαριτς, πρόκειται για τακτική της υπερασπιστικής ομάδας του Μλάντις να επιμένει στα προβλήματα υγείας του.

Ο Σάλιτς είχε ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης του Μλάντιτς με το επιχείρημα ότι ο πελάτης του είναι πολύ άρρωστος για να μπορέσει να δικαστεί. Ο ίδιος είχε, μάλιστα, δηλώσει ότι πιστεύει πως ο 69χρονος Μλάντιτς δεν θα αντέξει μέχρι την έναρξη της δίκης.

Ο Ράτκο Μλάντιτς έδειχνε ιδιαίτερα καταβεβλημένος στις πρώτες φωτογραφίες μετά τη σύλληψή του πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο, η ομάδα των σέρβων γιατρών που τον εξέτασε τον έκρινε ικανό να εκδοθεί και να δικαστεί.

Την Παρασκευή στη Χάγη

Ο Μλάντιτς θα κάνει την Παρασκευή την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη. Ο Μλάντιτς, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στην φυλακή Σεβένινγκεν, θα κληθεί την Παρασκευή να δηλώσει εάν είναι αθώος ή ένοχος.

Ο ίδιος αναμένεται να μην αποδεχθεί την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και να αρνηθεί να δηλώσει αθώος ή ένοχος, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα σε αναβολή της δίκης κατά ένα μήνα.