Διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η αναστάτωση που έχει προκληθεί από το θάνατο τριών Ρωσίδων τουριστριών από νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας \”Μιλιέτ\”, σύμφωνα με το οποίο, γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ότι η εισαγωγή των ποτών είχε γίνει από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Στις 26 Μαΐου 2011, ομάδα 180 Ρωσίδων ξεναγών είχε συμμετάσχει σε μίνι κρουαζιέρα στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) της Τουρκίας. Στη συνέχεια τριάντα από αυτές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης. Οι 18 ξεναγοί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην Αττάλεια, όπου πέθαναν οι δύο, ενώ άλλη μία Ρωσίδα πέθανε στη Ρωσία, όπου είχε επιστρέψει και νοσηλευόταν. Η διάγνωση που έκαναν τα νοσοκομεία στην Αττάλεια και στην Αλικαρνασσό ήταν δηλητηρίαση από μεθανόλη.

Σύμφωνα με τη \”Μιλιέτ\”, το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η εισαγωγή των ποτών έγινε από την εταιρεία \”Jasmin\” που εδρεύει στα κατεχόμενα. Πρόκειται για βότκα και τζιν μάρκας Eagle Blow, για ρακί (ούζο) μάρκας \”Raki 7\” και για ουίσκι μάρκας \”Mister Burdon\”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 6 Απριλίου 2010 έγινε εισαγωγή από τα κατεχόμενα στην Αλάνια της Τουρκίας 240 μπουκαλιών ουίσκι, 5.760 μπουκαλιών τζιν, 6.000 μπουκαλιών βότκα, τη διανομή των οποίων έκανε η τουρκική εταιρεία \”Birlik\” που έχει έδρα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διανομή των εν λόγω ποτών έχει γίνει και στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μιλώντας πριν από λίγο στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο πρόεδρος του \”τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου\” Αλί Τσιραλί χαρακτήρισε \”ατυχή\” την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου και είπε πως στα ποτά που παρασκευάζονται στα κατεχόμενα \”δεν υπάρχει μεθανόλη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook