Eπτά μεγάλα έργα αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα:
Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνεται και το νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο Καστέλι (η δημοπράτηση του οποίου έχει ανακοινωθεί και άλλες φορές χωρίς να έχει γίνει για διάφορους λόγους).
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του Υπουργείου \”το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί σε ένα μήνα και το κόστος του φτάνει τα 800 εκ.ευρώ. 

Στις 11 Νοεμβρίου θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν για τα επόμενα 30 χρόνια την κατασκευή και τη διαχείριση του νέου μεγάλου αεροδρομίου της Κρήτης.\” 
Να σημειωθεί πως απο το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινωθεί ότι εντός του Νοεμβρίου θα κατακυρωθεί και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων και του Αεροδρομίου \”Γ.Δασκαλογιάννης\” των Χανίων), για τον οποίο έχουν κατατεθεί τρείς δεσμευτικές προσφορές. (Δείτε εδώ).
Επομένως, είναι πιθανό, ο χρόνος που καθορίζεται να μην είναι καθόλου τυχαίος και η κατακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των αεροδρομίων, να συνδυαστεί με την δημοπρασία για το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Άλλωστε, απο την διαδικασία δεν αποκλείεται το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του νέου Αεροδρομίου στο Ηράκλειο για 30 χρόνια, να είναι το ίδιο με εκείνο στο οποίο θα παραχωρηθεί μια απο τις δύο ομάδες στις οποίες έχουν χωριστεί τα υπο πώληση Περιφερειακά Αεροδρόμια.
Επιπλέον, με την δημοπρασία του νέου Αεροδρομίου \”διασκεδάζεται\” και το επιχείρημα κατά της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων, σύμφωνα με το οποίο εαν ιδιωτικοποιηθεί το ένα απο τα δύο Αεροδρόμια της Κρήτης και το άλλο μείνει κρατικό, τότε θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος του Αεροδρομίου Χανίων.
Και αυτό γιατί το νέο Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, θα κατασκευαστεί όπως και το Αεροδρόμιο \”Ελ.Βενιζέλος\” της Αθήνας, απο τον ιδιώτη ο οποίος και θα το διαχειρίζεται.

Τα υπόλοιπα έργα που ανακοινώθηκαν

Εθνική Οδός Πάτρας – Πύργου
Στις 27 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθεί το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Με μήκος 75χλμ και κόστος 443 εκ.ευρώ, θα είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία δημόσιο οδικό έργο της χώρας.
Γραμμή 4 του Μετρό
Στις αρχές του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η α`φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο έργο Μετρό της τρέχουσας δεκαετίας.
Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου
Η δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές του έτους. Το κόστος υπολογίζεται στα 100 εκ.ευρώ.
Σιδηροδρομικό δίκτυο Ψαθόπυργος – Ρίο – Μποζαϊτικα 
Η προκήρυξη της δημοπράτησης αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους.
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Τις μελέτες υπογράφει ο Renzo Piano με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου.
Υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας 
Στις αρχές του χρόνου μετατέθηκε η εκκίνηση της δημοπράτησης του έργου

Ναπολέων Σαραντίδης

[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook