Σε συμφωνία για σχηματισμό συμμαχίας προχώρησαν τρία αντιπολιτευόμενα στο CDU κόμματα στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κλήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν για το αν το κόμμα τους —που τώρα συμμετέχει σε συνασπισμό με την πρωθυπουργό της Θουριγγίας Κριστίνε Λίμπνεχτ, η οποία ανήκει στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ—, θα αλλάξουν στρατόπεδο και θα ενταχθούν στην υπό σύσταση συμμαχία.

Οι νέες εξελίξεις απορρέουν από τις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου από τις οποίες δεν ξεκαθάρισε το μέλλον της Θουριγγίας, μίας περιοχής που στο παρελθόν ανήκε στην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Αν επικρατήσει η συμμαχία, τότε ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου θα είναι ο Μπόντο Ράμελοφ, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στη Θουριγγία.

Το Die Linke έχει υπάρξει εταίρος στις κυβερνήσεις διαφόρων κρατιδίων στη Γερμανία, αλλά δεν έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα πρωθυπουργία.

Το βράδυ της Δευτέρας, το κόμμα σημείωσε μία πρώτη επιτυχία όταν η επιτροπή του SPD στη Θουριγγία δεν υπέκυψε στις εκκλήσεις της Λίμπνεχτ και ψήφισε υπέρ του σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Αν οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν το κρατίδιο, αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

newpost.gr