Με δυναμικό τρόπο απαντά η Λευκωσία στο ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η Άγκυρα στην Κύπρο. Το ωκεανογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να πλέει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και την Τρίτη κινήθηκε στα οικόπεδα 1, 2 και 3, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν προχώρησε πράγματι σε υποθαλάσσιες έρευνες, ποντίζοντας καλώδια.

Στην τουρκική προκλητικότητα, η Λευκωσία απαντά με ό,τι διπλωματικό μέσο διαθέτει.

Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε: να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., να την καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μεθαύριο και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν αποκαλύπτει, αλλά που θα προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» δήλωσε ο συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Λευκωσία ενισχύει τις συμμαχίες της με κράτη της περιοχής.

Το πρωί άρχισε η κοινή άσκηση Κύπρου- Ισραήλ με πτήσεις αεροσκαφών F-15 και F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο του νησιού. Η άσκηση γίνεται πολύ κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό σκάφος ερευνών και θα συνεχιστεί και αύριο. Τα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι ορατά από τους κατοίκους της Λεμεσού και της Πάφου.

Ταυτόχρονα η Λευκωσία προετοιμάζεται για την τριμερή συνάντηση Κορυφής του Νοεμβρίου, στο Κάϊρο. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η άσκηση της Ρωσίας με πραγματικά πυρά, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, άσκηση που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook