Υλικά

• 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
• 100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου «σπασμένες»
• 100 γρ. καρότα, κομμένα σε κυβάκια
• 50 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 50 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
• 45 γρ. φασκόμηλο
• 200 γρ. ξερά σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
• 100 ml. τσικουδιά
• 120 ml. κόκκινο κρασί
• 60 γρ. μαύρες ελιές, απυρήνωτες
• 2 δαφνόφυλλα
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• Λίγο χειροποίητο ζωμό κοτόπουλο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά. Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις πάρει θερμοκρασία, σοτάρουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 8 λεπτά μέχρι να θωρακιστεί και να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Κατόπιν, αφαιρούμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε στο τηγάνι τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη σελινόριζα, το μάραθο και τα σκόρδα. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε το φασκόμηλο και τα σύκα, συνεχίζοντας για 1 λεπτό ακόμα το σοτάρισμα. Τελειώνουμε, βάζοντας τις ελιές, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού σβήνουμε με την τσικουδιά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μετά από 1 λεπτό ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και το κόκκινο κρασί.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Σε πυρίμαχο σκεύος, τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο, από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα φασκόμηλο και συμπληρώνουμε με το ζωμό κοτόπουλου.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και κλείνουμε ερμητικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45-50 λεπτά.