Νέο επεισόδιο στην κόντρα φοιτητών με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, την ώρα που η κατάσταση φαινόταν να βαίνει προς εξομάλυνση.

Νωρίς το μεσημέρι, φοιτητές μπήκαν στο γραφείο του πρύτανη, όπως λένε οι ίδιοι, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν μαζί του, και ανήρτησαν πανό όπου γράφει “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”.

Τι υποστηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ - Τι λένε οι φοιτητές

Από την πλευρά του, ο κ. Φορτσάκης διαψεύδει τα περί προγραμματισμένου ραντεβού και καταγγέλλει πως οι φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του και κάνουν κατάληψη.

Ο πρύτανης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι δεν κατέθεσε μήνυση, αλλά κλήθηκε από την αστυνομία να δώσει κατάθεση, δηλώνει πως η πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη, ωστόσο παραδέχεται ότι δεν εμποδίστηκε να μπει ούτε εκείνος ούτε κάποιος από τους εργαζόμενους.

Τονίζει ο κ. Φορτσάκης, ότι δεν θέλει να καλέσει τα ΜΑΤ, δεν είναι λύση αυτή, επισημαίνει και κάλεσε τους φοιτητές να παραστούν με αντιπροσωπεία τους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.

Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό με συνθήματα στο γραφείο του πρύτανη
Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό με συνθήματα στο γραφείο του πρύτανη

Αναφερόμενος στα της παραχώρησης της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημειώνει πως δεν εκπροσωπεί κανέναν σεκιούριτι, αλλά από τη στιγμή που η θέση των φυλάκων των διοικητικών υπαλλήλων καταργήθηκαν δεν μπορεί να μείνει αφύλακτο το Πανεπιστήμιο. Δηλώνει δε, ότι οι σεκιούριτι εκδιώχθηκαν πριν από δύο ημέρες από τους καταληψίες.

Οι φοιτητές, ωστόσο, από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν εκδίωξαν τους σεκιούριτι, αλλά αυτοί έφυγαν από μόνοι τους όταν οι φοιτητές τους ενημέρωσαν για την κατάσταση.

Το πόρισμα των ελεγκτών - Τι υποστηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Σχολιάζοντας, δε, το πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποίησαν έλεγχο στους χώρους της πρυτανείας στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από καταγγελια της ΑΔΕΔΥ για κλείσιμο της σχολής, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι οι ελεγκτές δεν είχαν καλή ενημέρωση και λειτούργησαν μεροληπτικά.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είδαν να γίνεται συμπλοκή αστυνομικών, φοιτητών και διοικητικών και είδαν κλειστές τις εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες. Σημείωσαν, δε, ότι πρέπει οι εσωτερικές πόρτες να είναι ανοικτές και να παραμείνει επίσης τουλάχιστον μία εξωτερική πόρτα ανοικτή, ώστε να μην εγκλωβιστεί κανείς. 

Οι φοιτητές αποχώρησαν από το γραφείο του πρύτανη νωρίς το μεσημέρι.

Οι φοιτητές αποχώρησαν τελικά από το γραφείο του κ. Φορτσάκη
Οι φοιτητές αποχώρησαν τελικά από το γραφείο του κ. ΦορτσάκηΗ κατάσταση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει τεταμένη τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αντίδρασης από την πλευρά φοιτητών και διοικητικών στην παραχώρηση της φύλαξης του Πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά και λόγω του θέματος της καθαριότητας.

Η σημερινή εικόνα από τον χώρο της πρυτανείας
Η σημερινή εικόνα από τον χώρο της πρυτανείας

Συνεχίζεται ο καθαρισμός του χώρου της πρυτανείας
Συνεχίζεται ο καθαρισμός του χώρου της πρυτανείας

Στις 15.30 θα γίνει συνέλευση των διοικητικών και αύριο το πρωί πριν από τα δυο πανεκπαιδευτικά συλαλλητήρια θα γίνει συνέλευση των διοικητικών και των φοιτητικών συλλόγων.

Το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό και τα μαθήματα γίνονται κανονικά.


newsit.gr