Σε θρίλερ εξελισσόταν μέχρι αργά τη νύχτα της Πέμπτης η υπόθεση της διευθέτησης του ‘ελληνικού προβλήματος’ καθώς την ώρα που το πρακτορείο Reuters μετέδιδε την είδηση περί καταρχήν συμφωνίας των υφυπουργών Οικονομικών και των κοινοτικών παραγόντων στην μορφή που θα λάβει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ταυτόχρονα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ένας άλλος κοινοτικός αξιωματούχος διέψευδε όχι την επίτευξη συμφωνίας αυτή καθ’ αυτή αλλά την υπογραφή της!

Συγκεκριμένα, ο περί ου ο λόγος αξιωματούχος δήλωνε στο αμερικανικό κανάλι πως δεν έχει υπογραφεί κάποιο κείμενο συμφωνίας για επιπρόσθετο δανεισμό της Ελλάδας, τόνιζε όμως πως οι παριστάμενοι στο «υπηρεσιακό» Eurogroup της Βιέννης έχουν συμφωνήσει ως προς τον … «οδικό χάρτη», δηλαδή ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας για να εξασφαλίσει τη βοήθεια των εταίρων και πιστωτών της. Πλην όμως «κανείς δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία».

Εκείνο πάντως που φαίνεται πως – έστω και την ύστατη ώρα – θα αποφασισθεί αφορά σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα καλύπτει την περίοδο 2012 – 2014, ενώ θα περιλαμβάνει περιορισμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να μην θεωρηθεί από τις αγορές ως «credit event», να μην δώσει δηλαδή αφορμή για να ξεσπάσει ένα domino effect στους υπόλοιπους ασθενείς κρίκους της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με το ύψος του νέου αυτού πακέτου δεν έχουν γίνει γνωστά τα απόλυτα νούμερα, πλην όμως ως πιθανότερο σενάριο αναφέρονται τα 65 δισ. ευρώ, ενώ, οι λεπτομέρειές του αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τη σύνοδο Κορυφής στις 20 Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τον οποίο  θα συναντηθεί τις επόμενες ώρες στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε προδικάσει ότι αναμένεται συμφωνία για το δεύτερο πακέτο μέσα στο μήνα.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook