Υλικά 
 
• 200 γρ. κριθάρι
• 1800 γρ. χειροποίητο ζωμό ή νερό
• 60 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. καρότα, σε ροδέλες
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
• 100 γρ. πατάτα, κομμένη σε κύβους
• 1 δαφνόφυλλο
• 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
• 60 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε το κριθάρι σε κρύο νερό και το μουλιάζουμε για 3-4 ώρες. 
 
Κατόπιν το στραγγίζουμε και το βάζουμε να βράσει στο ζωμό ή στο νερό. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
 
Σταδιακά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του μαϊντανού. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ακόμα. 
 
Τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και διορθώνουμε αν χρειαστεί τη γεύση.